FER-OV SUSTAV

Obrađeno je 7,45 milijuna tekstova: Ovo su najčešće greške koje Hrvati čine u pisanju

Prema sustavu Ispravi.me, različite pogreške u tekstovima pojavile su se 30,32 milijuna puta, tj. na svakih 60-ak ispravnih riječi jedna je pogrešna

Gordan Gledec, profesor s FER-a

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva dovršio je godišnju inventuru pogrešaka uočenih u sustavu Ispravi.me. Na temelju nje objavljena je ‘top-lista‘ grešaka koje korisnici najčešće čine u pisanju. Tijekom 2023. godine sustavom se poslužilo više od 600 tisuća korisnika, obrađeno je 7,45 milijuna tekstova s ukupno 1,74 milijarde riječi, odnosno u prosjeku 234 riječi po tekstu.

Ukupno je sustav pronašao 4,86 milijuna različitih pogrešaka koje su se u tekstovima pojavile 30,32 milijuna puta, što znači da i dalje na svakih 60-ak ispravnih riječi dolazi jedna pogrešna.

Kako navode na FER-u, top-lista grešaka nije se značajno mijenjala u odnosu na posljednje godine: najčešće se griješi pišući "slijedeći" umjesto "sljedeći", "riješenje" umjesto "rješenje", "promjeniti" umjesto "promijeniti", "mogučnost" umjesto "mogućnost", "če" i "čemo" umjesto "će" i "ćemo", "več" umjesto "već".

Stilske pogreške

Zamjetno je i često pisanje riječi "svo" umjesto "sve", "niko" umjesto "nitko", "šta" umjesto "što", "vjerovatno" umjesto "vjerojatno" ili "projekat" umjesto "projekt". Pri vrhu je i pogrešno pisanje negacije pa tako "ne bi" postaje "nebi", a "ne znam" postaje "neznam". "Sa mnom" često postaje "samnom".

Očekivano, 10 posto najčešćih pogrešnih riječi pojavljuje se u gotovo polovici svih pronađenih pogrešaka, navode na FER-u.

Usluga Ispravi.me osim klasičnih zatipaka (tipfelera) ispravlja i česte gramatičke te stilske pogreške - takvih je pronađeno 300 tisuća, a pojavile su se 3,2 milijuna puta. U takve pogreške ubrajaju se sintagme "s obzirom da" (treba "s obzirom na to da"), "na taj način" (bolje je "tako") ili "na način da" (bolje je "tako da"), "zajedno s" (najčešće je dovoljno "s"), grozomorno "iz razloga što" (ispravno je "zato što"), iritantno administrativno "nismo u mogućnosti" (a lakše je napisati "ne možemo").

Briga za jezik

FER-ova analiza višegodišnjih zapisa o ispravcima koje korisnici izabiru od ponuđenih opcija (više od 33 milijuna pogrešaka i ispravaka) pokazala je sljedeće: 18,3 posto svih pogrešaka posljedica je nekorištenja dijakritika, sedam posto svih pogrešaka posljedica je pogrešnog pisanja "je" umjesto "ije", 6,3 posto svih pogrešaka posljedica je pogrešnog pisanja "č" umjesto "ć", a 5,4 posto svih pogrešaka predstavlja krivo pisanje prijedloga "sa" umjesto "s".

Kako je naveo profesor s FER-a Gordan Gledec, koji vodi uslugu Ispravi.me (nakon odlaska u mirovinu začetnika sustava, profesora Šandora Dembitza), njihov sustav dnevno koristi između sedam i deset tisuća ljudi.

- Veseli nas da istraživanja na fakultetu i njihovi efekti dopiru do širokog broja ljudi koji možda ne znaju da iza svega stoji velik posao, umrežena znanost, inženjerstvo i briga o hrvatskom jeziku - rekao je Gledec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:21