60 MILIJUNA KN

OBNOVA VOZNOG PARKA VRIJEDNA 60 MILIJUNA KUNA Oreškovićevu Vladu dočekat će 603 nova automobila koja je naručio Milanović

Zagreb, 290115.Vladin vozni park na Trgu Sv. Marka.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Jedna od prvih odluka nove Vlade moglo bi biti odobrenje Državnom uredu za središnju javnu nabavu da potpiše ugovor s isporučiteljima 603 nova automobila za potrebe državne administracije , piše Slobodna Dalmacija.

Trenutno se u spomenutom uredu razmatraju ponude dobavljača automobila kojima je, kako doznajemo, prilikom otvaranja ponuda rečeno da će odluka o izboru biti donesena u veljači ove godine.

Odluku o nabavi 603 automobila na leasing donijela je Vlada na odlasku još u kolovozu prošle godine, odvojivši za to 60 milijuna kuna iz proračuna. Natječaj je raspisan dva mjeseca kasnije, a zaključen 28. listopada, kada je utvrđeno ukupno 27 ponuda autokuća.

Nabava novih vozila pravdana je potrebom zamjene voznog parka kojem istječe leasing u nizu ministarstava i državnih ustanova. Među ostalima, novi automobili bit će proslijeđeni u Poreznu upravu, MUP, Geodetsku upravu i Ministarstvo branitelja.

Iz Državnog ureda za središnju javnu nabavu poručeno je kako će se obnovom voznog parka zapravo uštedjeti jer se obim leasinga smanjuje za 20 posto, a pripadajuća proračunska stavka bit će manja za deset milijuna kuna.

- U odnosu na iskazane potrebe korisnika, količine osobnih vozila koje se nabavljaju smanjuju se za 50 posto, osim količina Ministarstva unutarnjih poslova, koje ostaju na razini iskazanih potreba - tvrde u Državnom uredu za središnju javnu nabavu.

Radi se, zapravo, o šest odvojenih natječaja, ali nijedan se ne odnosi na najam limuzina za najviše dužnosnike ministarstava i agencija. Najluksuznija, ali i najbrojnija vozila koja se nabavljaju ovom prilikom su osobni automobili niže srednje klase - potrebe države iznose 264 vozila. To su "limeni ljubimci" veći od gradskih automobila, ali manji od "srednje klase" (audi A4 ili mercedes \'C\' klase), a zovu ih još "golf klasom" po najprodavanijem brendu iz te klase.

Iza niže srednje klase u ovom natječaju po brojnosti slijede automobili niže klase, zatražen je leasing za njih 106 te kombinirana vozila za prijevoz osoba i dostavu. Plan države je da se nova vozila unajme na pet godina sa željenom kilometražom koja varira ovisno o tipu vozila, ali ne manjoj od 25 tisuća kilometara godišnje, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:44