SLUČAJ AGROKOR

Objavljeni mailovi koje je guverner HNB-a Boris Vujčić izmjenjivao s analitičarom iz Knightheada

Mailove je objavio N1 koji tvrdi da ih je Vujčić slao u vrijeme kad se pisao Lex Agrokor
Boris Vujčić
 Boris Kovacev/Cropix

N1 televizija objavila je mailove za koje tvrde da ih je početkom 2017. godine, u vrijeme afere Hotmail, guverner HNB-a Boris Vujčić izmjenjivao s mlađim analitičarom fonda Knighthead, Adamom Pieczonkom. Fond Knighthead pojavio se u Hrvatskoj u proljeće 2017. kad se pisao Lex Agrokor.

U mailovima koje je objavio N1 piše kako je Vujčića za sastanak s Knightheadom zamolila direktorica za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi u J.P. Morganu.

- Andrew i Adam iz Knightheada trenutno su u Zagrebu i voljeli bi se kratko sastati s vama. Poslat će vam termine u kojima su slobodni. Cijenila bih ako biste se sastali s njima, puno hvala, stoji u prvom mailu koji je, kako navodi N1, Vujčiću poslala gospođa iz J.P. Morgana.

Sljedeći mail pokazuje da je Pieczonka iz Knightheada sastanak s Vujčićem tražio nakon što je komunicirao s Antom Ramljakom koji je sudjelovao u pisanju Lex Agrokora. Sve se, piše N1, dogodilo na dan kad je Ramljak imenovan izvanrednim povjerenikom za Agrokor.

- Borise, upravo smo s Antom završili sastanak koji je bio vrlo konstruktivan. Svejedno bih volio da se nađete s Tomom Wagnerom kako biste uspostavili odnos. Nadamo se da ćemo biti dio ovog ključnog rješenja i mislim da je potreban otvoreni dijalog sa svim uključenima. Jeste li slobodni sutra, piše u mailu koji je Vujčiću poslao Pieczonka.

Vujčić mu na to odgovara da se mogu vidjeti sutra u 10, ako mu to odgovara.

N1 je objavio još jedan mail koji je, kako navode, Pieczonka poslao Vujčiću.

- PJT (op. a. globalna investicijska banka fokusirana na financijsko savjetovanje) i Knighthead ovog će tjedna biti u Zagrebu kako bi se sastali s kompanijom i drugim strankama te razgovarali o našem financijskom prijedlogu. Voljeli bismo sjesti s vama i razgovarati o preinakama u našoj ponudi, kako bismo ju učinili atraktivnijom. Javite mi jeste li slobodni, stoji u mailu koji je dobio Vujčić.

N1 piše kako je Vujčić na taj sastanak pristao. Kako interpretiraju, Vujčić se na zahtjev jedne od zainteresiranih strana sastao s predstavnikom fonda rizičnog kapitala (Knightheadom) koji je komunicirao i s autorima Lex Agrokor, progurao roll-up kredit koji omogućuje prvenstvo naplate onim vjerovnicima koji ponude novi kredit poduzeću u problemima, te je u konačnici postao jedan od suvlasnika Agrokora.

N1 piše i kako je Vujčić dobio na uvid ponude Knightheada i bio zamoljen da je učini "atraktivnijom" što, kako tumači televizija u svom izvješću, "nije primjereno ponašanje za jednog visokog državnog dužnosnika".

Iz HNB-a zasad nisu reagirali na mailove koje je objavio N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:42