COVID-19

OBJAVLJENI DETALJI O NOVOZARAŽENIMA U OSIJEKU 'Riječ je o obiteljskoj infekciji, ali najvažnije je da su svi dobro'

KBC Osijek
 Vlado Kos / Hanza Media

Na Klinici za infektologiju KBC-a Osijek trenutno je hospitalizirano sedam pacijenata kojima je potvrđena zaraza koronavirusom. Bračnom paru iz Ernestinova, prvim oboljelima u Osječko-baranjskoj županiji kojima je bolest potvrđena u subotu, sada se pridružilo još petero s njima obiteljski povezanih osoba.

- Noćas smo dobili rezultate naših bolesnika kojima smo uzeli obriske. Od 14 poslanih uzoraka, pet ih je pozitivno i sada ih je ukupno sedmero na našoj klinici. Riječ je o obiteljskoj infekciji, bliskim kontaktima oboljelih i svi su iz okolice Osijeka, ali ono što je najvažnije je da su svi dobro, s blagim simptomima bolesti - izvijestila je prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Osijek. Što se tiče ostalih devet osoba čiji su uzorci testirani, pokazalo se da su oni negativni na koronavirus.

- Oni su zdravi i otpušteni su kućama, ali i dalje ostaju u kontaktu s lokalnim epidemiolozima koji ih nastavljaju pratiti za slučaj da im se, s obzirom na inkubacijski period, jave simptomi. Jutros smo uzeli novih pet uzoraka, koji nemaju veze s onima od subote i šaljemo ih za Zagreb, a rezultate očekujemo u noći s nedjelje na ponedjeljak - kazala je u nedjelju prof. dr. Perić.

U Osječko-baranjskoj županiji trenutno je oko 300 bolesnika u samoizolaciji, a Stožer civilne zaštite nema informacije da je bilo njezina kršenja. Inače, medijima se javljaju i neki građani koji tvrde da dolaze sa zaraženih područja i imaju simptome, ali da ih se ne želi testirati.

- To nije istina. Testiraju se svi prema utvrđenim kriterijima, odnosno ako imaju simptome, ako su bili u kontaktu sa zaraženim osobama i ako su došli iz rizičnih područja. Ponavljam da svi koji imaju sumnju neka ne dolaze u bolnicu, nego se jave svojim liječnicima ili epidemiolozima - rekao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Odjela za kliničku mikrobiologiju KBC-a Osijek.

Župan Ivan Anušić ponovio je kako su od nedjelje na snazi „nove smjernice Nacionalnog stožera u skladu sa novim okolnostima i saznanjima“.

- Kao župan želim još jednom poručiti da nema potrebe za panikom i vanrednim aktivnostima, samo se trebaju slušati upute stručnjaka i Nacionalnog stožera. I ova kriza s koronavirusom će proći - rekao je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:07