JAVNO SAVJETOVANJE

Objavljen dokument koji je turistički sektor mjesecima iščekivao: Toplicama ide bespovratnih 465 milijuna kuna iz NPOO-a

Na javnom savjetovanju napokon su otkriveni detalji 930 milijuna kuna vrijednog natječaja za turističku infrastrukturu

Nikolina Brnjac, ministrica turizma

 Darko Tomas/CROPIX

Projekti lječilišnog i wellness turizma na raspolaganju će u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti imati 465 milijuna kuna bespovratno, vidljivo je iz dokumenta koji je Ministarstvo turizma u četvrtak napokon stavilo na javno savjetovanje, a što je turistički sektor mjesecima isčekivao.

Riječ je o prvom od dva natječaja, vrijednom 930 milijuna kuna, a u okviru kojeg je još 185 milijuna namijenjeno u svrhu posjetiteljske infrastrukture dok će u aktivni turizam biti utrošeno 280 milijuna kuna.

Osim detalja o iznosima financiranja, sad su napokon poznate i upute za prijavitelje, uglavnom jedinice lokalne i područne samouprave, javne ustanove, trgovačka društva u javnom vlasništvu kao i ustanove registrirane za pružanje lječilišnih, zdravstvenih, wellnes ili SPA usluga u turizmu, dok se željno isčekuju objave uputa i za drugi natječaj iz NPOO-a namijenjen privatnim inicijativama u turizmu, vrijedan 1,2 milijarde kuna.

Kako je vidljivo iz u četvrtak objavljenog dokumenta, i u ovome će prostor moći pronaći zainteresirani privatnici s obzirom na činjenicu da u njemu mogu sudjelovati i privatni partneri kroz javno - privatno partnerstvo, no uglavnom je ipak riječ o natječaju za turističku infrastrukturu koja je namijenjena gradovima, općinama, županijama i javnim ustanovama.

Prijavitelji će moći podnijeti najviše prijedloga projekta dok se financiranje odobrava samo za jedan projekt, a svaki će morati imati i poseban projektni tim, inffrastruktura se neće smjeti prodati barem pet godina od prihvaćanja završnog izvješća, a prijavitelj mora osigurati sredstva za provođenje projekta također najmanje u trajanju od pet godina. Posjetiteljska infrastruktura financirat će se u iznosima od minimalno osam do 40 milijuna kuna po projektu, aktivni turizam sa sedam do 40 milijuna, a wellness i liječilišni turizam od 9 do 120 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:21