BOLNICE SVE PUNIJE

Obišli smo sedam hrvatskih bolnica: Situacija s korona pacijentima je alarmantna

U četvrtom valu odlučeno je da više neće biti posebnih covid-bolnica, već će svaka bolnica imati covid-odjel

KBC Rijeka

 Matija Djanješić/Cropix

Bolnice su zbog covida-19 pod opsadnim stanjem. Broj hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom povećava se iz dana u dan. Samo u srijedu bilo je 2433 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih na respiratoru njih 323 - najviše dosad od početka epidemije. U odnosu na dan prije, stotinjak je hospitaliziranih više. Čak i da danas krivulja novozaraženih covidom-19 krene oštro nizbrdo, u bolnicama bi još barem dva ili tri tjedna bio veliki priljev pacijenata što znači da do kraja ove godine bolnički sustav neće moći predahnuti.

Riječju, još će znatno vrijeme trpjeti nehitni pacijenti da bi došli na red za liječenje. Naime, ravnatelji kažu kako su trenutačno uglavnom smanjili hladni pogon za oko 20 do 25 posto, a u splitskom KBC-u već neko vrijeme ne radi se ništa od tzv. hladnog pogona.

Visoke doze kisika

- Nekoliko posljednjih dana imamo dnevno oko 180 pacijenata što znači da nam je zauzeto oko 75 posto kapaciteta, ali na respiratoru su čak 42 teška pacijenta. Njima treba pribrojiti i dvadesetak na visokim dozama kisika što najbolje govori da se radi o velikom broju teških pacijenata koji traže i vrlo intenzivnu skrb.

Kad dođemo do 80 posto popunjenosti covid-kreveta, krećemo u otvaranje novih, ali to znači da ćemo ostalim pacijentima biti još manje dostupni, objašnjava situaciju u KBC-u Split predstojnik Klinike za infektologiju prof. dr. Ivo Ivić. Naime, u toj bolnici već više od mjesec dana prekinut je hladni pogon jer je većina djelatnika zaposlena oko teških covid-pacijenta. "Uvijek su problem djelatnici jer njih nedostaje za toliko intenzivne skrbi", objašnjava prof. dr. Ivić.

I ne samo u Splitu, nego i u drugim bolnicama i dalje se svakodnevno prima više pacijenta s covidom-19 nego što ih se može otpustiti pa raste zauzetost premda se na tjednoj bazi povećavaju kapaciteti. Ravnatelji naglašavaju da nije problem broj kreveta, jer ih u hrvatskim bolnicama ima ionako previše, već nedostatak djelatnika koji su maksimalno angažirani, prije svega anesteziologa, pulmologa, infektologa, ali i internista raznih specijalnosti, od kardiologa do nefrologa.

Situacija je ipak bolja otkako je odlučeno da sve bolnice imaju covid-odjel nego što je to bila u drugom i trećem valu kad je, primjerice, u Zagrebu KB Dubrava bila pretvorena isključivo u covid-bolnicu pa su ostale ustanove morale u nju slati svoje djelatnike na ispomoć zbog čega je hladni pogon trpio još više. Trenutačno su sve bolnice ujedno i covid-ustanove tako da se usporedo s liječenjem pacijenata s koronom ipak u jednom dijelu liječe i drugi pacijenti.

image

KBC Osijek

Vlado Kos/Cropix

- Dulje od dva mjeseca naših stotinjak kreveta popunjeno je u potpunosti. Možemo primiti tek toliko novih pacijenta dnevno koliko ih možemo otpustiti. Gotovo svakodnevno moramo upućivati bolesnike koje ne možemo primiti u druge zagrebačke bolnice, kaže prof.dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević".

image

bolnica Fran Mihaljević

Cropix

Naime, svi koji dođu u bolnicu kao potencijalni covid-pacijenti ostaju na opservaciji dok se ne obave pretrage, a potom se dogovara njihov premještaj. Dodaje da je puna i jedinica intenzivne skrbi s 38 kreveta, gdje se liječe najteži pacijenti od kojih je na ECMO-u njih troje. Naglašava da je većina pacijenata srednje i mlađe dobi od kojih najveći broj nije cijepljen.

- Svaki tjedan otvorimo novi odjel. Sad imamo ukupno 158 kreveta od kojih 10 u Petrovoj za trudnice i rodilje gdje je i posebna operacijska dvorana za žene pozitivne na covid. Trenutno imao 110 'običnih' plus 28 intenzivnih kreveta od kojih su trenutačno samo dva slobodna.

image

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice

Ivana Nobilo/Cropix

No planiramo do kraja tjedna otvoriti nove kapacitete i doći do ukupno 180 kreveta, kaže prof. dr. Gordana Pavliša, voditeljica covid-odjela KBC-a Zagreb. Dodaje kako se svakodnevno radi preraspodjela zaposlenika te da ih je oko 50 posto aktivirano na covid-odjelu.

- Upravo smo otpustili 94-godišnjaka koji se uspio oporaviti vjerojatno samo zato što je bio cijepljen, ali imamo i vrlo teško bolesne ljude u mlađoj i srednjoj dobi koji nisu cijepljeni. Stariji cijepljeni pacijenti s teškom kliničkom slikom uglavnom imaju komorbiditete. Pritisak je ogroman, a dnevno u prosjeku imamo dvadesetak pacijenta.

image

KB Dubrava

Marko Todorov/Cropix

Preraspodjela zaposlenih

- Bude li potrebno povećanje, proširit ćemo kapacitete, ali onda ćemo morati smanjiti elektivni program što dosad nismo morali u većem obimu. Jučer smo imali 12 prijema u bolnicu što znači da nam je zauzeto 148 od 150 kreveta koji su na raspolaganju, a 17 pacijenta je na respiratoru.

Naš maksimalni kapacitet je oko 250 pacijenata, ali zasad nisu svi u pogonu već povećavamo broj kreveta ovisno o potrebama, objašnjava prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka. Dodaje da je "u rezervi" stotinjak kreveta, ali to bi dodatno smanjilo liječenje nehitnih pacijenta.

image

bolnica Križine

Ante Čizmić/Cropix

U riječkom KBC-u ovom valu korone kažu da je dob hospitaliziranih niža za desetak godina. - Trenutačno imamo 75 zauzetih kreveta odnosno još 5 je slobodnih. Od toga broja 19 je intenzivnih, a 12 je zauzeto pacijentima na respiratoru. Otvaramo i dodatne krevete tako da ćemo do vikenda imati ukupno 100 kreveta za covid-pacijente. Za opservaciju imamo 10 kreveta, a u pričuvi su i dodatni, kaže prof. dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica.

Na respiratoru 85 posto necijepljenih

U posljednja dva tjedna KB Dubrava imala je 609 covid-pacijenta, a hospitalizirali su njih 255 odnosno dvadesetak dnevno.

- Također primamo i teške pacijente iz drugih bolnica, primjerice, nedavno pet osoba iz Siska. Od naših 656 kreveta u ovom trenutku za covid je odvojeno 173, a od toga 33 u jedinicama intenzivne.

Zauzet je 161 krevet i 25 u intenzivnoj s pacijentima koji su na respiratoru, a jedan i na ECMO-u - kaže dr. Ivica Lukšić, ravnatelj. Napominje da je bolnica posudila 10 od svojih 98 respiratora bolnicama u Varaždinu, Zaboku, Koprivnici i Čakovcu.

- Imamo bolesnike koji imaju srednje teške i teške kliničke slike jer se više ne hospitaliziraju oni s lakšom kliničkom slikom kao što je to bilo u prethodnim valovima. No moram reći da je 85 posto necijepljenih na respiratoru i oko 80 posto među umrlima - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:27