OBLJETNICA

Obilježeno 750 godina od prvog spomena ljekarne u Trogiru, najstarije u Hrvatskoj

Originalni pravni dokument s datumom 29. listopada 1271. čuva se u Trogiru
Trogir
 Tom Dubravec/ Cropix

Na splitskome Medicinskom fakultetu u utorak je svečano obilježena 750. obljetnica prvog spomena ljekarne u Trogiru i početak ljekarništva na tlu Hrvatske.

Izvršna direktorica Hrvatskoga farmaceutskog društva (HFD) Maja Jakševac Mikša rekla je kako na današnju obljetnicu možemo biti ponosni zato što je to u slijedu razvoja ljekarništva u Europi.

U dalmatinskim krajevima ljekarništvo se vrlo rano počelo razvijati, rekla je i dodala kako su gotovo sigurni da je na području Trogira ljekarni bilo i prije 1271. godine, samo o tome nema pisanih dokumenata.

"Dokument koji imamo govori o prodaji ljekarne, no malo je vjerojatno da je netko utemeljio ljekarnu i odmah je prodao. Sasvim sigurno možemo reći da je možda desetak godina prije već postojala ljekarna u Trogiru, a zatim su se razvijale ljekarne od Zadra do Dubrovnika. O ljekarni Male braće u Dubrovniku najviše znamo i ona neprestano radi do današnjih dana, što je jedinstveno u svijetu", istaknula je Jakševac Mikša.

Na pitanje da usporedi ljekarne nekada i sada, odgovorila je kako je ljekarništvo nekada bilo iznimno cijenjena struka te da su se kemija i kemijski laboratoriji razvili iz ljekarničkih laboratorija, a u ono doba ljekarnik je bio netko tko je velikim dijelom liječio i bio uvijek prvi kojemu pacijent pristupa.

Kako je rekla Jakševac Mikša, to se zadržalo i danas, no danas se manje čuje o ljekarnicima iako je ljekarništvo u pandemiji koronavirusa imalo iznimno važnu ulogu jer su ljekarne cijelo vrijeme bile otvorene i neprestano na usluzi pacijentima, a ljekarnicima je žao što nisu dovoljno vidljivi u zdravstvenom sustavu.

Da je riječ o velikoj obljetnici, slaže se i ravnateljica Muzeja grada Trogira Fani Celio Cega, koja je rekla da je ta ljekarna u ono doba za Trogir bila velika stvar. Taj je grad bio visoko kulturna sredina, istaknula je i dodala da je 1271. godine otvorena ljekarna u Koelnu, a svoju je ljekarnu tada dobio i mali grad Trogir.

"Ta trogirska ljekarna je najstarija ljekarna u Hrvatskoj. Nažalost, nije se sačuvala budući da je bila smještena u bloku kuća koji je danas srušen. Postoji blok kuća koji je bio na glavnome gradskom trgu otprilike od današnjeg tzv. cimatorija, pa do gradske lože. U prizemlju se nalazilo skladište soli i ljekarna. No, nažalost, kada je trg proširen početkom 17. stoljeća, taj blok kuća je srušen i ona se nije sačuvala za razliku od dubrovačke ljekarne koja je mlađa", objasnila je Celio Cega.

Tijekom znanstveno-stručnog simpozija održana su četiri predavanja - o početku i razvoju ljekarništva u Europi, o razvoju ljekarništva u Hrvatskoj, o ljekarni u Trogiru i o tome kako su se mijenjali njezini vlasnici te o ljekarništvu danas i viziji ljekarništva u budućnosti.

Ove godine navršava se 750 godina od prvoga pisanog spomena ljekarne u Trogiru, originalni pravni dokument s datumom 29. listopada 1271. čuva se u Trogiru, što se smatra početkom razvoja ljekarništva na tlu Hrvatske. Važnost te obljetnice premašuje granice Hrvatske jer se farmacija i ljekarništvo u nas, napose na području Dalmacije, počelo razvijati vrlo rano, usporedno s razvojem u Europi, gdje se prve ljekarne javljaju već u 12. stoljeću, a ljekarništvo doživljava procvat u 13. stoljeću.

Ediktom cara Svetoga Rimskog Carstva Fridrika II. iz 1240. godine ljekarništvo se odvaja od medicine i postaje samostalna struka.

Znanstveno-stručni simpozij "Počeci i razvoj ljekarništva u Hrvatskoj" organiziralo je Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Odsjekom za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Muzejom grada Trogira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:41