DAN VINKOVACA

Obilježen Dan grada Vinkovaca, svečanosti prisustvovao i premijer Plenković

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ustvrdio je kako se Vinkovci snažno razvijaju zahvaljujući dijelom i snažnoj podršci Vlade

Ministri Davor Filipović i Marko Primorac, premijer Andrej Plenković i Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca

 Vlado Kos/Cropix

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća kojoj je nazočan bio predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vinkovcima je u petak obilježen Dan grada uz poruku kako taj slavonski grad svake godine sve više napreduje.

Sjednica je održana u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice koja je tom prigodom i otvorena simboličnom primopredajom ključeva premijera Plenkovića ravnateljici knjižnice Vedrani Lugić koja je u govoru podsjetila da je u gradnju knjižnice uloženo oko 7,5 milijuna eura i da se prostire na više od 43.000 četvornih metara prostora.

image

Andrej Plenković i Ivan Bosančić

Vlado Kos/Cropix

"Ova je knjižnica na neki način simbol obnove i revitalizacije Vinkovaca", ustvrdio je u govoru premijer Andrej Plenković rekavši da je Vlada projekt gradnje vinkovačke knjižnice podržala osiguravši kroz Ministarstvo kulture i medija gotovo polovicu potrebnih sredstava. U obraćanju je istaknuo i potrebu obnove kulturnih objekata koji su u mnogim sredinama središta javnih okupljanja.

Dodao je i da je dolaskom članova Vlade u Vinkovce pružena i snažna podrška tom kraju stradalom prije dva dana u olujnom nevremenu. "Očekujemo da se zabilježe i popišu sve štete i onda ćemo reagirati i dati snažnu potporu iz više resora kako bi pomogli", najavio je.

Osvrnuo se i na problem afričke svinjske kuge, rekavši kako se 70 posto hrvatskog svinjogojstva odvija na području slavonskih županija, posebice Vukovarsko-srijemske županije, te će Vlada i tu učiniti sve što je moguće kako bi se bolest zaustavila, štete sanirale, a svinjogojcima pomoglo da stanu na noge.

image

Ministri Davor Filipović i Marko Primorac, premijer Andrej Plenković i Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca

Vlado Kos/Cropix

Pohvalio je nastojanja vinkovačkih gradskih vlasti u razvoju grada rekavši kako je Grad Vinkovci zahvaljujući politici fiskalne decentralizacije u odnosu na prihode iz 2017. udvostručio vlastite prihode. "Ta činjenica šalje poruku kako je naša Vlada u sinergiji i partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave i uprave razumjela poruku o fiskalnoj decentralizaciji. I to se vidi kroz novu fiskalnu poziciju Vinkovaca", rekao je premijer.

image

Nova Gradska knjiznica i čitaonica u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ustvrdio je kako se Vinkovci snažno razvijaju zahvaljujući dijelom i snažnoj podršci Vlade koja je, rekao je, znala prepoznati kvalitetne projekte u gradu na Bosutu u podržati ih.

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić rekao je da Vinkovci kao kulturno sjedište i grad iznimne kulturne opstojnosti zaslužuje objekt kao što je nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice koja je izgrađena na mjestu u Domovinskom ratu u potpunosti izgorjele vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice, kada je stradala i sva knjižna građa kojom je ta ustanova raspolagala.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i gradske nagrade i priznanja. Grad Vinkovci Dan grada obilježava 20. srpnja na blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Ilije.

image

Mario Banožić, Andrej Plenković, Ivan Bosančić i Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:06