NOVE MJERE

Obersnel: Vlada nam je već otela 60 milijuna i sad želi uzeti još

Iz poreza na dohodak finacirala su se socijalna davanja, kultura, obrazovni programi i sport
 Tea Cimaš / Cropix

RIJEKA - Zbog Vladinih mjera može se očekivati smanjenje izdataka Rijeke i drugih gradova u tim djelatnostima, što nas vodi u začaranu spiralu koja će biti loša za sve korisnike proračuna jedinica lokalne samouprave, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel .

Mjere donesene prekasno

Naime, iz poreza na dohodak gradovi su financirali dijelove proračuna vezane uz socijalna davanja, kulturu, obrazovne programe i sport.

Prema Obersnelovim riječima, osim što su mjere donesene prekasno, one izražavaju Vladino stajalište prema jedinicama lokalne samouprave, koje će biti dodatno pogođene zbog miješanja u takozvane parafiskalne namete, a mogući pad proračunskih prihoda mogao bi iznositi čak 3 do 4 posto.

Prvi je udar na lokalnu i regionalnu samoupravu, kaže Obersnel, Vlada izvršila još 2007., i to zakonom kojim su gradovi izgubili prihode od poreza na dobit.

- Gledajući ukupno, do sada su tim mjerama gradovi i općine izgubili oko 1,2 milijarde kuna. Sam Grad Rijeka izgubio je između 50 i 60 milijuna. Sljedeći je udar bio kada je 1. srpnja 2008. povećan osobni odbitak poreza na dohodak sa 1600 na 1800 kuna.

Upitno rasterećenje

Sada će smanjenje poreza na dohodak opet bitno utjecati na proračun i upitno je koliko će to rasteretiti poduzetnike - kaže Vojko Obersnel, osuđujući novo Vladino zadiranje u parafiskalne namete koji su punili proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:00