PROZVANI GRADONAČELNIK

Obersnel Plenkoviću: ‘Pozivam ga na kavu kad se otvore kafići. Možemo i u Three Monkeys...‘

‘U listopadu su Rijekom šetali crnokošuljaši, slavili smrt partizana koji su oslobodili Rijeku. Zašto tada premijer nije reagirao?‘
Vojko Obersnel
 Zeljko Puhovski/Cropix

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na izjave vlasnika riječkog kafića Three Monkeys o tome kako članovi HDZ-a nisu dobrodošli u njegov lokal, kao i na reakciju premijera Andreja Plenkovića na to.

Obersnel je jučer u pismu premijeru rekao da takva objava na društvenim mrežama nije nešto za što se očekuje premijerova reakcija. Obersnel je, podsjetimo, rekao da 'treba smiriti strasti', a Plenković je to kritizirao.

- Mogu pitati Plenkovića kako je očekivao da reagiram. Kada se pojava objavila napisao sam jasno priopćenje u kojem sm rekao da ne želim da se Riječani dijele po bilo kojoj, pa ni po stranačkoj osnovi, kao i da nema onih koji su negdje dobrodošli, i onih koji to nisu. Pozvao sam na smirivanje, jer smatram da se izjava dala u afektu zbog svega što se ugostiteljima događa, rekao je Obersnel u programu N1 televizije i dodao da je na Facebooku bilo puno ozbiljnijih prijetnji na koje nije bilo reakcije. Primjerice, u Rijeci je izostala reakcija na prijetnje u listopadu, a Tomo Medved i Branko Bačić su osuđivali postavljanje instalacije crvene zvijezde, kaže Obersnel.

- U listopadu su Rijekom šetali crnokošuljaši, slavili smrt partizana koji su oslobodili Rijeku i prijetili umjetniku koji je postavio umjetničku instalaciju na neboder. Zašto tada premijer nije reagirao, pozvao nekoga da ode u Rijeku i vidi što se to događa? Vidimo koliko je uvreda izrečeno svima koji ne misle onako kako misli premijer i HDZ. Oni još tvrde da su jedina državotvorna stranka u zemlji. Neka razmisle o svom ponašanju, pa će i reakcija na njihovo ponašanje biti blaža, kaže Obersnel, no dodaje da ipak osuđuje izjavu vlasnika kafića.

Obersnel je u programu N1 televizije dodao da u Hrvatskoj postoji radikalizacija.

- Mnogi od nas su godinama upozoravali na radikalizaciju i popuštanje onima koji propagiraju profašističke ideje, nasilje – a Vlada je ostala gluha. Nitko to ne opravdava niti želi da se tako događa. Plenkovića sam doživljavao kao umjerenog proeuropski orijentiranog političara, za kojeg sam mislio da može promijeniti lice HDZ-a. No njegovi istupi vezano za riječki kafić i generaliziranje Rijeke me polako razuvjeravaju od takve njegove slike i žao mi je zbog toga. Ne postoji jednako mjerilo za sva radikalna ponašanja, kojih u Hrvatskoj ne nedostaje.

Obersnel je dodao da premijer Plenković uvijek ima otvoren poziv da dođe u Rijeku, no druga je stvar odazove li se on na to ili ne.

- Pozivam ga da dođe da popijemo kavu, otvore li se kafići. Možemo otići u bilo koji kafić pa i u Three Monkeys, ili negdje drugdje. Nemam problem s tim, kaže Obersnel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:59