VELIKA PODRŠKA

Obama zove Milanovića u Washington, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon dolazi u Hrvatsku?

Obama se bori za osvajanje drugog mandata na izborima pri čemu zasigurno računa i na mnogobrojne glasove hrvatske dijaspore

ZAGREB - Nova bi hrvatska vlada vrlo uskoro mogla ugostiti jednog od najvažnijih svjetskih diplomata, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, dok bi premijer Zoran Milanović mogao otići u službeni posjet američkom predsjedniku Baracku Obami, piše talijanski časopis za međunarodne odnose L'Indro.

L'Indro naglašavao kako bi prvo službeno putovanje premijera Milanovića mogao biti upravo posjet američkom predsjedniku Obami koji se bori za osvajanje drugog mandata na izborima koji će se održati u studenom 2012., pri čemu zasigurno računa i na mnogobrojne glasove hrvatske dijaspore.

I raniji su predsjednički kandidati tijekom svojih kampanja pokušavali ostvariti podršku Hrvata u SAD-u, ponajviše lobirajući u organizacijama Hrvatska bratska zajednica (CFU) i Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA).

Također, Obama je putem američkog veleposlanstva u Zagrebu među prvima čestitao Milanoviću na izbornoj pobjedi. Američke su vlasti izrazile i očekivanje da se što prije imenuje novi hrvatski veleposlanik u SAD-u jer je to mjesto ostalo prazno nakon odlaska Kolinde Grabar Kitarović na funkciju pomoćnice glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena .

Talijanski časopis L'Indro piše i o mogućem posjetu glavnog tajnika UN-a Hrvatskoj. Jedan od najbližih suradnika Ki-moona je bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović koji sada obavlja funkciju pomoćnika glavnog tajnika UN-a za područje ljudskih prava.

Bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan Hrvatsku je posjetio 2002. godine kada se susreo s tadašnjim premijerom i predsjednikom Ivicom Račanom i Stjepanom Mesićem.

Osim toga, L'Indro navodi i prve odluke nove hrvatske vlade koja nije gubila vrijeme. Spominje se ministar financija Slavko Linić koji najavio da će proračun biti prioritet na prvoj sjednici Vlade, zalaganje ministra branitelja Predraga Matića za objavu registra branitelja te pripreme ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić za referendum o priključenju Hrvatske Europskoj uniji koji bi se trebao održati 22. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:47