PRVI SUSRET

Obama i Jadranka Kosor sastat će se u Pragu 7. travnja

SAD je na skup pozvao čelnike zemalja srednje i jugoistočne Europe koje su članice NATO-a

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastat će se s američkim predsjednikom Barackom Obamom neposredno nakon Uskrsa, doznaje Jutarnji list. Prema svim dostupnim informacijama, to bi se trebalo dogoditi 7. ili 8. travnja ove godine.

Okretanje vanjskoj politici

Naime, SAD i Rusija su dogovorile da se 8. travnja ove godine u Pragu, glavnom gradu Češke Republike potpišu novi sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja (START) kojim se, kako je objavila Bijela kuća, smanjuje za oko jednu trećinu "nuklearno oružje koje će SAD i Rusija razmjestiti". No, kako navode neke europske novinske agencije, na taj će sastanak biti pozvani čelnici zemalja srednje i jugoistočne Europe koje su članice NATO, a među njima je i Hrvatska koja je upravo jučer proslavila punu godinu članstva u najjačem svjetskom sigurnosnom savezu. Otvorila bi se tako mogućnost da se hrvatska premijerka sretne s američkim predsjednikom, koji se sada, nakon što je Kongres prihvatio njegovu reformu zdravstvenog sustava, sve snažnije okreće vanjskoj politici. Tema ima više nego dovoljno: pitanje Afganistana (u koji Hrvatska ipak šalje 20 instruktora iako je prije par mjeseci Jutarnjem hrvatska vlada tvrdila da neće biti povećanja broja vojnika), stanje BiH koje je za SAD ozbiljan problem, zatim odnosi s Beogradom, pitanje Kosova..

Susret s Medvedevom

Američki predsjednik Obama susreo se s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom prije točno godinu dana kada je Hrvatska ulazila u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza. Nova premijerka niti novi predsjednik Ivo Josipović nisu se do sada susreli s američkim predsjednikom.

Boravak u Pragu mogao bi se iskoristiti i za kratki susret s Medvedevom i tako konačno utvrditi pitanje priključenja Hrvatske na Južni tok. No treba biti vrlo realan: već i samo pozivanje Hrvatske na sastanak takve međunarodne težine znači da je naša zemlja postala stvarni, pozitivni faktor međunarodne politike u regije, ne više kao zemlja "problem", već kao zemlja "odgovor na probleme".

PROGRAM START

Novi Sporazum o ograničenju strateškog naoružanja (START) vrijedit će 10 godina, a nadovezuje se na prethodni ugovor koji je važio od 1991. do 2009.

"On će značajno smanjiti i broj projektila i lansera", rekao je Obama. "Njime se uspostavlja snažan i učinkovit verifikacijski režim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:24