SPORNA GRADNJA

O TOME GRAD BRUJI VEĆ DANIMA Trogir zbog gradnje stambeno-poslovnog kompleksa miču s UNESCO-ove liste?

Na mjestu parka trebala bi niknuti stambeno-poslovna zona. Riječ je o lokaciji koja neposredno graniči sa starom gradskom jezgrom, koja je pod zaštitiom UNESCO-a
 Zvonimir Barisin / CROPIX

TROGIR - Ako se izgradi poslovno-stambeni kompleks tik uz staru gradsku jezgru Trogira, grad zbog toga može biti maknut s UNESCO-ve liste Spomenika svjetske kulturne baštine. Upravo to je ono o čemu se u Trogiru već danima priča. Sve je počelo objavom Urbanističkog plana (UPU) Travarica zapad. Taj plan predviđa gradnju na zelenoj površini u Solinama, koja je zona zaštite B Ministarstva kulture. Na mjestu sadašnjeg parka trebali bi niknuti objekti.

Riječ je o lokaciji koja neposredno graniči sa starom gradskom jezgrom, koja je pod zaštitiom UNESCO-a. Zbog toga se oko UPU-a zadnjih dana lome koplja - jedni ističu kako je neminovno da se grad razvija te da bi bilo dobro da na otoku niknu zgrade koje će izgledom biti uklopljene u okolinu, dok drugi taj prijedlog smatraju idejnim rješenjem devastacije.

- Izgradnja može dovesti do problema s UNESCO-om, definitivno. Rijetka je, doduše, situacija da uklanjaju s popisa neku zaštićenu kulturnu baštinu, no i to se događa. Dubrovnik trenutno očekuje monitoring komisija UNESCO-a zbog projekta na Srđu i tko zna kakav će njen zaključak biti. Dakle, lokalna zajednica može prijaviti problem, a kulturne institucije će reagirati. No, ako se dogodi da odluče neki grad ili spomenik ukloniti s liste, tada je to velika sramota za taj grad i državu - kaže Marko Špikić, čelnik hrvatskog ogranka Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline(ICOMOS).

Prošle godine Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a raspravljao je o slučaju Dubrovnika, odnosno, izgradnje golf igrališta i apartmana na Srđu. Odlučeno je da će se poslati komisija koja će utvrditi koliko će potencijalna izgradnja utjecati na vizuru grada. Aktivisti udruge “Srđ je naš” ističu kako bi ostvarenje zacrtanih planova dovelo do velekih problema.

- Ne štiti se samo grad, nego i ambijent. Uostalom, UNESCO ne štiti samo određene granice grada, nego i takozvane buffer zone, područja koja su blizu zaštićenih objekata, zbog čega gradnja nije dozvoljena. Sjetimo se, uostalom, situacije s izgradnjem shopping centra u Korčuli prije tri godine. Nije izgrađen u samom starom gradu, nego izvan njega, ali je vizura grada nepovratno je uništena - tvrdi Ivan Viđen, aktivist udruge.

U Trogiru su veoma zabrinuti zbog iskustva oba grada i boje se da će se njima dogoditi nešto slično. Profesor Ivo Babić sa splitskog Arhitektonskog fakulteta, inače porijeklom iz Trogira, smatra kako bi bilo kakvi radovi u tom zelenom pojasu bili pravi zločin.

- Riječ je o području koje je sastavni dio općepoznate slike Trogiira. Već je jedan perivoj na zapadnoj strani grada betoniran i zato pod svaku cijenu treba zaustaviti radove. Razni špekuanti stoje iza ideje o izgradnji, a tko zna što je sve u pozadini priče - smatra Babić.

Urbanistički plan dostuoan je javnosti do 7. travnja, do kada traje javna rasprava o njemu. On predviđa da predio parka šume Soline, ispod Motela i Doma zdravlja, postaje M2, stambeno-poslovna zona. Gradska uprava će nakon isteka zakonskog roka odlučiti što sa žalbama, te će u skladu s njima eventualno mijenjati plan. Žalbi, doznajemo, ima mnogo. Najozbiljniju sprema Konzervatorski odjel u Trogiru. Prema Planu nisu blagi - dapače, osuđuju cijeli niz njegovih prijedloga i gradskim vlastima poručuju: neće proći.

- Od samih početaka planiranja u gradu u tom je području predviđena zelena zona. U pojedinim segmentima se to izgubilo i takvo što je zaista neprihvatljivo. Plan je omogućiti podizanje kvalitete prostora, a to se gradnjom neće postići. Osim toga, postoji opasnost izgradnje velikih objekata - ako se sagradi blok koji konkurira okolnoj rahloj struktiri gradnje. Redukcija zelene površine je problem i mi ćemo uputiti naše primjedbe na UPU - jasan je Miroslav Katić iz Konzervatorskog ureda.

Očekivano, oko problema su se sukobile oporba i aktualna gradska vlast. Oporba optužuje vlast da nanijeti veliku štetu gradu, što oni odbacuju.

- Postoji mogućnost da se izgubi status svjetske kulturne baštine. Tu sam informaciju dobio od stručnjaka. Zar ćemo to riskirati? Ne znam otkud nekome ideja da predloži ovakvo rješenje - od svih dostupnih lokacija za gradnju, zašto graditi na predjelu park šume? Tu je oduvijek bio park, zelenilo, i nitko nikada nije planirao gradnju. Ovo se ne smije dozvoliti - smatra oporbeni Ante Bilić.

U Gradu tvrde kako nikakav problem zapravo ne postoji. Urbanistički plan o kojem se ovih dana vodi žučna polemika zapravo se bavi samo komunalnim opremanjem prostora, a izgradnju na prostoru zelene površine u Solinama samo je kopirana iz starih planova. Zamjenik gradonačelnika Filip Anđelić pojašnjava kako u toj zoni nije predviđeno građenje stambeno-poslovnog kompleksa nego turističkih sadržaja - hotela, apartmana...

- Konzervatori nemaju velike primjedbe na plan. Traže nešto više zelenih površina i to je sve. Svi planovi rađeni su zbog razvoja grada, a sigurno je da u ovoj zoni nećemo dozvoliti stambenu i poslovnu izgradnju. Sve što mi sada želimo učiniti trebalo je napraviti prije deset godina, ali tadašnja gradska vlast nije se time željela baviti - kaže Anđelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:34