PITANJE VETA

O čemu su sve pričali Michel i Plenković? Na stolu je bila i ideja kojoj se Hrvatska jasno protivi

Na radnoj večeri u Zagrebu domaćin je bio premijer Andrej Plenković bili su Charles Michel, i talijanska premijerka Giorgia Meloni

Mateusz Morawiecki, Giorgia Meloni, Andrej Plenković, Charles Michel, Robert Abela i Therese Blanchet
 

 Ranko Šuvar/Cropix

Zagreb je bio treća postaja turneje predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela u okviru koje odrađuje konzultacije sa svim liderima zemalja članica kako bi do lipnja sljedeće godine sastavio petogodišnju stratešku agendu Europske unije. Ta će agenda sadržavati ključne prioritete s kojima će se EU baviti u budućem institucionalnom ciklusu nakon europskih izbora i početka mandata nove Europske komisije i novog predsjednika Europskog vijeća.

Slične sastanke je imao proteklih četiri dana i u Berlinu i u Kopenhagenu. Ove konzultacije se vode u manjim skupinama, a na radnoj večeri u Zagrebu kojoj je domaćin bio premijer Andrej Plenković uz njega i predsjednika Vijeća Charlesa Michela su bili i talijanska premijerka Giorgia Meloni, poljski premijer Mateusz Morawiecki i njihov malteški kolega Robert Abela.

image

Charles Michel i Andrej Plenković dočekali su Roberta Abelu

Ranko Šuvar/Cropix

Mandat sadašnjih čelnika EU institucija istječe za godinu dana, a tijekom njega su se morali baviti velikim neočekivanim izazovima poput pandemije Covida-19 i ruske agresije na Ukrajinu. To su stvari koje nisu mogle biti predviđene u prijašnjoj strateškoj agendi, ali će svakako ostaviti pečat na buduću agendu koju sada lideri dogovaraju.

image

Charles Michel i Andrej Plenković

Ranko Šuvar/Cropix

Sigurnosni izazovi, revizija sadašnjeg višegodišnjeg financijskog okvira EU koji istječe 2027., svjetski poredak koji se narušava nakon ruske agresije na Ukrajinu, kao i proces proširenja Europske unije su bile među glavnim temama u Zagrebu a one i jesu trenutni ključni prioriteti Unije.

image

Andrej Plenković

Ranko Šuvar/Cropix

EU, a pogotovo predsjednik Vijeća Charles Michel, vratili su proširenje na sam vrh prioriteta Unije. Ali treba osigurati da to ostane tako i nakon promjena na čelnim pozicijama u EU institucijama. A kada se govori o proširenju to više nije samo tehničko pitanje gdje se gleda ispunjavanje kriterija iz pojedinih poglavlja, već i geostrateški alat za jačanje EU iznutra i jačanje uloge u svijetu.

image

Andrej Plenković i Giorgia Meloni

Ranko Šuvar/Cropix

Za uspješno djelovanje EU ubuduće, kada sa sadašnjih 27 bude imala 36 ili više država potrebna je i unutarnja reforma čitave integracije. I tu neće biti lako postići konsenzus jer se manje zemlje protive ideji ukidanja veta pri donošenju ključnih odluka u Vijeću, iako je upravo taj prijedlog najčešće spomenut kao ključno rješenje koje će spriječiti paraliziranje Europske unije. Hrvatski premijer Plenković ponovio je da se i Hrvatska tome protivi jer smatra da to pravo jamči zaštitu nacionalnih interesa svih članica.

image

Andrej Plenković i Giorgia Meloni

Ranko Šuvar/Cropix

A da je proširenje nužno radi jačanja mira i sigurnosti u Europi ponovili su i u Zagrebu i premijer Plenković i njegovi gosti. Komentirali su i izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je rekao kako on ima informacije da Rusija planira izazvati sukob na zapadnom Balkanu. I Plenković i Michel su rekli da će zapadni Balkan biti sigurniji samo proširenjem Europske unije.

Plenković je rekao da takvih žarišta u neposrednom susjedstvu Hrvatske "nažalost može biti više" te da ne može "dešifrirati" na što je ukrajinski šef države točno mislio.

image

Andrej Plenković i Mateusz Morawiecki

Ranko Šuvar/Cropix

"Samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u europski proces jamči mir i sigurnost", rekao je Plenković i ponovio kako Hrvatska čini maksimalne napore da se međunarodna zajednica više angažira na zapadnom Balkanu.

image

Giorgia Meloni i Andrej Plenković

Ranko Šuvar/Cropix

"Zadnje što EU treba je još jedna kriza, još neki rat, još jedno žarište", zaključio je Plenković.

Nedavni upad teško naoružane srpske paravojne skupine na sjever Kosova i situacija u BiH bili su upozorenja za EU i NATO koliko lako stvari u regiji mogu izmaći kontroli i da od toga može profitirati Rusija. Michel će prijedlog buduće strateške agende EU predložiti liderima zemalja članica, a on bi mogao biti usvojen na summitu EU u lipnju sljedeće godine, kada se održavaju i europski izbori.

image

Charles Michel i Andrej Plenković dočekali su Roberta Abelu

Ranko Šuvar/Cropix
image

Charles Michel i Andrej Plenković dočekali su Roberta Abelu

Ranko Šuvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:53