ČAK 1,3 MILIJARDE KUNA

NOVO ZADUŽENJE ZA AUTOCESTE Milanović na Vladi: 'I tako još 25 godina, OK, samo da javnost zna'

Premijer je očito aludirao na mogućnost da se na referendumu odbije monetizacija
 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas dala suglasnost za kreditno zaduženje tvrtki Autocesta Rijeka–Zagreb (ARZ) od 177 milijuna eura (cca 1,3 milijarde kuna) te dala državno jamstvo za njega.

ARZ kredit uzima kod Zagrebačke banke, radi financiranja plana poslovanja za 2014. godinu odnosno za uredno servisiranje kreditnih obveza.

Premijer Zoran Milanović je odluke o suglasnosti za zaduženje i jamstvu popratio riječima: "I tako 25 godina, OK, tako samo da javnost zna."

"Ako se odlučimo tako sljedećih 25 godina, imat ćemo svako malo na vladama odluku o zaduživanju da bi se plaćale kamate na glavnicu", kaže premijer, očito aludirajući na mogućnost da se na referendumu odbije monetizacija duga ARZ-a i Hrvatskih autocesta.

Pusić: 'Ovo jaukanje nam neće puno pomoći'

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u četvrtak da je ključni cilj visok gospodarski rast jer bi se time smanjio i proračunski deficit.

Upitana za komentar u vezi proračunskog deficita koji će vjerojatno biti veći nego što je s Europskom komisijom dogovoreno u Proceduri prekomjernog deficita, Vesna Pusić kazala je da se gospodarstvo ne spašava smanjenjem deficita.

"Ja nemam takvu ocjenu kao vi da ćemo prekršiti, ali mi moramo voditi svoju politiku i za nas je glavno koncentrirati se na rast. Ekonomija se ne spašava smanjivanjem deficita. Smanjivanje deficita je rezultat gospodarske politike, a ona se mora bazirati na gospodarskom rastu. To je naša glavna zadaća i ono na što se moramo koncentrirati. A sve ostalo je onda posljedica i proizlazi iz činjenice da se rast povećava", kazala je Pusić.

Europska komisija povećala je u utorak procjenu pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini s 0,6 na 0,7 posto, dok u idućoj očekuje skroman rast od 0,2 posto.

"Moramo se koncentrirati da dođemo na veću stopu rasta od toga. Gospodarski rast treba biti visok, to je ključni cilj. A deficit će se onda smanjiti činjenicom da je gospodarski rast porastao. Mi za to imamo apsolutno uvjete", kazala je Vesna Pusić.

Istaknula je da je samo posjeta Turkmenistanu, Kazahstanu i Azerbejđanu prošloga tjedna pokazala da postoji mogućnost narudžbi za pet novih brodova, mogućnost za tvrtke koje rade željezničke vagone i lokomotive, mogućnost za tvrtke koje se bave informacijskom tehnologijom, mogućnost za niskogradnju i visokogradnju.

"Zaista imamo mogućnosti, ali trebamo te firme pratiti i koncentrirati se na taj dio. Ovo jaukanje mislim da nam neće puno pomoći", zaključila je Pusić.

Mrak Taritaš: potrošnja i izborna godina nemaju veze

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš kazala je na upit novinara hoće li u izbornoj godini biti povećana državna potrošnja kako svaki resor treba napraviti svoj racionalni proračun.

"Nemaju veze potrošnja i izborna godina, nego je stvar u tome da svaki resor treba napraviti svoj racionalni proračun, što ćemo i učiniti. Mi smo i svaki rebalans napravili kako treba, i nema razloga da to ne činimo i sa proračunom", kazala je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 23:38