OBJEDINJAVANJE VODOVODA

Novo vodstvo IDS-a iznenadilo odlukom i odustalo od svog projekta: ‘Situacija se promijenila‘

Prije par dana tim ne-IDS-ovih gradonačelnika predložio da ostanu dva vodovoda, pulski i buzetski, ili da ostane situacija kakva jest
Dalibor Paus i Valter Glavičić
 Mirko Ferlin

Nakon što je ovog tjedna istupilo pet gradonačelnika u Istri koji ne dolaze iz redova IDS-a kako ne podržavaju stari prijedlog većine IDS-ovih gradonačelnika od prije dvije godine da se tri istarska vodovoda objedine u jedan, danas je novo čelništvo IDS-a promijenilo mišljenje. I sve iznenadilo tom promjenom odluke koja je nastupila nakon kritike kolega iz drugih političkih opcija na Poluotoku.

Naime, novi predsjednik stranke Dalibor Paus i labinski gradonačelnik Valter Glavičić, ujedno i potpredsjednik IDS-a, kazali su da su za to da i dalje u Istri situacija s pružateljima usluge vodoopskrbe ostane kakva jest, a to znači da opstanu Vodovod Pula, Vodovod Labin i Istarski vodovod iz Buzeta.

Prije par dana tim ne-IDS-ovih gradonačelnika Pule, Vodnjana, Pazina, Umaga i Buzeta je predložio da ostanu dva vodovoda – pulski i buzetski ili da ostane situacija kakva jest. A sve se to sada događa jer je na e-Savjetovanju uredba koja određuje područja usluge vodoopskrbe u cijeloj državi kako bi se smanji broj poduzeća koja se time bave. IDS je odlučio povući svoj stari prijedlog koji je trenutno na tom savjetovanju, a to je da za cijelu Istre brine samo jedna tvrtka.

- Ako većina gradonačelnika i načelnika Istre bude za prijedlog da ostanu sva tri vodovoda i naši načelnici i gradonačelnici će podržati taj prijedlog, kazao je Paus.

Objasnio je da su promijenili mišljenje jer se i promijenila situacija u zadnje dvije godine, koliko je prošlo od prvog prijedloga objedinjavanja.

- Zakon o vodnim uslugama donesen je prije dvije godine i njime je bilo predviđeno da će se uredba o uslužnim područjima donijeti tri mjeseca nakon stupanja zakona na snagu. U takvoj situaciji, odluka istarskih gradova te velike većine istarskih općina bila je da se predloži Vladi da se u odredbi predvidi jedno uslužno područje za cijelu Istru. Od tog dana prošle su dvije godine, puno se stvari dogodilo. Od toga da smo ušli u jednu novu financijsku perspektivu Europske unije, do toga da je pandemija usporila cjelokupni proces te ne manje važno, promijenila se politička situacija u Istri. S obzirom na to da je puno projekata u tijeku, da imamo kašnjenje donošenja uredbe dvije godine nakon što je Zakon donesen, uzeli smo u obzir trenutni kontekst, kazao je Paus.

Dodao je da uvažavaju stav ostalih gradonačelnika i smatra da do ne bi trebala biti tema oko koje će se dijeliti.

- Posebice jer je puno projekata u tijeku, puno njih je pripremljeno te se već kasni s donošenjem uredbe. U ovom specifičnom kontekstu, 3 vodno uslužna područja najbolje su rješenje u interesu svih, kazao je Paus danas u Puli.

Glavičić, koji je bio u timu gradonačelnika koji su donijeli prvi prijedlog, pojasnio je da istarska vodovodna društva dobro rade i da imaju gubitak vode od 23 do 24 posto što je manje od hrvatskog prosjeka koji ima gubitak od 54 posto. Isto tako prelaze od zadnje kvote od dva milijuna kubika vode. Zato smatra da u ovoj situaciji kada su brojne velike investicije pred istarskim vodovodima, smatra, nema potrebe mijenjati sadašnju situaciju.

- Moramo se fokusirati na projekte, radove i pripreme u tijeku, a ne na administrativna pripajanja, jer ćemo time izgubiti fokus od onoga što je zaista bitno, a to jest uspostava najkvalitetnije moguće mreže i usluge građanima. Zato mislim da moramo sjesti za zajednički stol i donijeti stav koji će zadovoljiti sve. Pozivam, stoga, sve istarske gradove i općine, nevezano kojih političkih boja, da se usuglasimo oko toga da Istra zadrži tri vodno uslužna područja, zaključio je potpredsjednik IDS-a Glavičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:19