GLAVNI ODBOR SDP-a

'NOVIM PROGRAMOM OKREĆEMO SE GRAĐANIMA' Davorko Vidović stao u obranu predsjednika stranke Bernardića: 'Nikad nije problem u samo jednom čovjeku'

 
Davorko Vidović
 Ranko Šuvar / CROPIX

Glavni autor novog SDP-ova programa "Za dobro društvo" Davorko Vidović u subotu je uoči sjednice Glavnog odbora odbacio kritike da je program "kozmetički općenit", rekavši kako sadrži "puno inovacija koje bi mogle značiti promjenu u Hrvatskoj, mijenja paradigmu same politike i ističe da je važno napokon se okrenuti od samih sebe građanima".

Vidović ne smatra da se na programu radilo predugo, niti je oko njega bilo dubinskih prijepora te je ustvrdio kako je važno da taj dokument bude prihvatljiv većini građana.

Komentirajući kritike na račun predsjednika stranke Davora Bernardića, rekao je kako ne misli da je "ikad problem u samo jednom čovjeku, iako su u političkoj organizaciji važni prvi ljudi, samim time što predstavljaju frontmena stranke, ali ako stranka želi promjene, postoje vrlo jasno definirani načini kako se to može učiniti".

Po njemu, loš rejting stranke ne bi trebao biti razlog za smjenu Bernardića, nego je "važno da komuniciramo malo drugačije, bolje". Istaknuo je kako još nije čuo značajne argumente zašto bi Bernardića trebalo smijeniti jer smatra da "ako je samo glavica kupusa i to da je Zagreb lijep po kiši najveći problem, imamo fantastičnog predsjednika".

Dodao je i kako je vrlo kritičan i da nikoga ne brani i priznaje kako je u radu "bilo lošeg, ali ozbiljne stranke smjene vođa planiraju na ozbiljan način, a ovdje se radi o osobnim individualnim frustracijama".

Vidović je ipak priznao kako za provedbu novog programa "treba biti kadrovski spreman, što u ovom trenutku nismo".

Jedan od najglasnijih Bernardićevih kritičara, saborski zastupnik Mirando Mrsić, ustvrdio je kako su novim programom "morali potvrditi da smo hrabri, odlučni, progresivni, odvažni i da gledamo u budućnost i nudimo odgovore za izazove koji su pred nama".

- Programom smo morali jasno identificirati i pozicionirati SDP i jasno poručiti javnosti po čemu smo bolja alternativa od HDZ-a, međutim, danas je usvojen dokument koji nije dovoljno ambiciozan, i koji u svim segmentima ne nudi dovoljan pogled u budućnost - ocijenio je Mrsić.

Nada se da još nije kasno za promjene.

- Žao mi je što SDP nije iskoristio ovaj trenutak da se pozicionira i da na temelju programa mobilizira javnost na otpor svemu što zastupa i provodi HDZ - istaknuo je Mrsić koji je o svojim stavovima i prijedlozima izvijestio i Bernardića te se nada kako "još nije kasno za promjene i da će konvencija popraviti smjer koji je zacrtan predloženim dokumentom".

Aktualni program SDP-a napisan je 1996. godine i od tada nije mijenjan.

Glavni odbor SDP-a prihvatio novi program 'Za dobro društvo'

Glavni odbor SDP-a u subotu je prihvatio nacrt novog programa pod nazivom 'Za dobro društvo' i poslao ga na izglasavanje izvještajno-tematskoj konvenciji koja se okuplja za tjedan dana.

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk najavio je da će nakon 22 godine SDP dobiti novi programski dokument, o kojemu je prethodno provedena javna rasprava, još će se raspraviti i na konvenciji, a kada ga usvojimo, nastavljaju raditi po novom programu.

U programu se, među ostalim, inaugurira "moralni kapitalizam", a Bauk je pojasnio da je riječ o "kapitalizmu koji je okrenut pozitivnim društvenim vrijednostima, a koje su to, SDP ima vrlo jasan stav".

Mišljenje autora programa Davorka Vidovića da SDP nije dovoljno kadrovski ekipiran da bi mogao provesti novi program Bauk je popratio ocjenom da je "SDP od 2012. do 2015. godine bio na vlasti i isti kadrovski kapaciteti koje je tada imao, ima i sada, uz još neka nova".

"Svakako imamo bolje kadrovske kapacitete od HDZ-a, HNS-a, HDSSB-a, SDSS-a, HSLS-a i ostalih brojnih članova vladajuće koalicije", ustvrdio je Bauk.

Na novinarski upit može li stranka koja je ispod 20 posto u istraživanjima javnog mnijenja s predsjednikom kojeg podržava 32 posto građana biti alternativa trenutačno vladajućoj koaliciji, Bauk je kratko odgovorio "da".

Bauk je komentirao prošlotjednu maratonsku saborsku raspravu o novom Poslovniku koja se nastavlja ovoga tjedna, najavivši da "SDP ima ukupno 377 amandmana na prijedlog tog dokumenta, što je za ovu prigodu sasvim dovoljno".

"Ako se HDZ nastavi inatiti i ustrajavati na rješenjima kojima se bezrazložno umanjuje pravo govora u Saboru, na sljedećim zakonskim prijedlozima broj amandmana bit će i veći. Ako se žele inatiti, dobit će inat i s druge strane", poručio je.

Istaknuo je da imaju 17 amandmana kojima popravljaju tekst Poslovnika i ostalih 350 kojima, kako je rekao, upozoravaju na nedemokratske metode kojima se vladajući služe u promjenama Poslovnika. "Jasno smo rekli da su nam dva amandmana uvjet za prihvaćanje Poslovnika: Jedan kojim se zadržavaju sadašnji standardi da ujutro imamo pravo uoči sjednice govoriti o temama koje smatramo da su aktualne, a drugim se kompenzira umanjenje mogućnosti javljanja za riječ zastupnika, što je u redu, ali u tom slučaju tražimo da se osigura mehanizam kojim će se neke točke koje oporba predloži u razumnom roku stave na raspravu pa neka vladajući rasprave i odbiju. Odluka je na njima", zaključio je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 18:39