MARIJA ZAROVSKA

Novi život Ukrajinke: ‘Lani sam bježala od rata, a sada studiram na prestižnom faksu u Zagrebu‘

Studira ono što voli, ali ipak je integracija u društvo malo teža tako da i nema previše prijatelja

Marija Zarovska

 Darko Tomas/Cropix

Svijet joj se srušio u sekundi. Jedan je dan bila bezbrižna maturantica koja razmišlja o upisu na fakultet, a sljedeći dan napustila je obitelj i prijatelje te ostavila sve stvari koje je posjedovala.

Marija Zarovska, danas 18-godišnja studentica iz Ukrajine, ipak je uspjela, a svoje snove trenutačno ostvaruje u Hrvatskoj.

- Iza mene je izazovna godina. Rat je, kao i svim mojim sunarodnjacima, promijenio život. Iz Kijeva sam, a kada je počeo, s mamom sam otišla iz stana u kojem smo živjele. Nekoliko dana smo bile kod prijatelja i tada smo odlučile otići - prisjeća se Marija, danas studentica RIT-a u Zagrebu.

Put je bio zahtjevan, tri dana i dvije noći trebalo im je da prijeđu mađarsku granicu.

- Bilo je jako puno kontrola. Prvu noć prespavale smo u nekom vrtiću, a drugu u automobilu na benzinskoj. Tek nakon tri dana smo bile na sigurnom - priča.

Dalje je sve bila slučajnost. Naime, volonteri u Mađarskoj pitali su ih žele li u Hrvatsku i zapravo su tako završile u Zagrebu.

Tržište rada

Upravo o integraciji u novom okruženju, izazovima i prilikama Marija će u srijedu govoriti na panel-raspravi u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja aktivno promiče uključivost i jednak pristup mogućnostima u zemljama u kojima djeluje. EBRD je u Hrvatskoj tako pokrenuo projekt "Mobilizacija privatnog sektora za integraciju izbjeglica iz Ukrajine", koji financira Taiwan Business - EBRD Fond za tehničku suradnju. Cilj je projekta podržati uključivanje izbjeglica iz Ukrajine na hrvatsko tržište rada.

Marijina majka danas živi u Velikoj Gorici, a ona je u studentskom domu. Studira ono što voli, ali ipak je integracija u društvo malo teža tako da i nema previše prijatelja.

- Oduvijek sam znala čime se želim baviti u životu. Srednju školu sam kao odlična učenica dovršila online, a onda sam aplicirala za Fakultet elektrotehnike i računarstva i Rochester institute of technology. Iz RIT-a su prvi odgovorili tako da sam sada na drugom semestru i mogu reći da mi dobro ide - priča Marija.

Prednost je bila i to što je program na engleskom jeziku pa joj jezična barijera nije predstavljala nikakav problem.

No, njezini planovi tu ne završavaju. Iako planira do završetka studija ostati u Hrvatskoj, daljnje doškolovanje planira odraditi u Kanadi.

Ljubazni Hrvati

- Uživam u studentskom životu jer se bavim onim što volim. Hrvati su nevjerojatno ljubazni i spremni pomoći tako da imam samo riječi hvale. Zagreb me oduševio jer je riječ o metropoli, ali opet nije prenapučeno kako je to bilo u Kijevu - objašnjava mlada studentica koja slobodno vrijeme najradije provodi uz dobru knjigu ili programirajući.

No, iako je zadovoljna životom u Hrvatskoj, nedostaju joj prijatelji i obitelj koja je ostala u Ukrajini.

- Gotovo cijeli moj razred je u prvom trenu otišao iz Ukrajine, ali dio njih se vratio. Trenutačno mi je najveća želja otići u Kijev vidjeti obitelj, a planiram to ostvariti kada završe predavanja. Sigurno ću otići na tjedan ili dva. Jer, predugo nisam bila kod kuće - zaključuje Marija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:34