TRAŽI SE SPAS

Novi veliki problemi za nekad jednu od najboljih hrvatskih tvrtki: Račun im opet bio blokiran...

Trgovanje dionicama te kompanije na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je u ponedjeljak zbog “neprovjerene informacije o blokadi računa”

Proizvodni pogon tvornice Varteks

 Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinski Varteks od petka do ponedjeljka nalazio se u blokadi. Problemi za tvrtku traju već godinama, a nova Uprava društvo i radna mjesta želi očuvati dokapitalizacijom, piše Forbes. Trgovanje dionicama Varteksa na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je u ponedjeljak zbog “neprovjerene informacije o blokadi računa”.

Finin servis Infobiz otkriva kako je Varteks blokiran već tri dana. Ipak, unatoč stalnim problemima, blokade Varteksovog računa proteklih godina nisu bile toliko česte. Ovo je peta po redu u posljednjih šest godina. Varteks je ove godine bio blokiran i 19. ožujka, no samo na jedan dan. Na upit Forbesa Hrvatska, iz Varteksa je odgovoreno informacijom kako je račun danas odblokiran, ali nisu detaljnije obrazlagali situaciju.

O situaciji u Varteksu Forbes Hrvatska je već izvještavao kad je početkom ovog mjeseca došlo do obustave rada jer plaće za veljaču nisu bile u cijelosti isplaćene. Navedeni problem uskoro je riješen isplatom većine plaća.

Nakon toga, dva člana Nadzornog odbora dali su ostavke, a Uprava je predložila dokapitalizaciju i povlačenje dionica sa Zagrebačke burze. O tome će se odlučivati na izvanrednoj Glavnoj skupštini kompanije.

Povlačenje dionica s burze članica Uprave Jelena Bošnjak opravdala je ciljem pojednostavljivanja poslovanja i postizanja uštede od skoro 50.000€ na godišnjoj razini. Navedeni prijedlog bio je na dnevnom redu i na na glavnoj skupštini održanoj u prosincu 2023. godine. Bošnjak kaže kako je skupština tada nije usvojila jer u zakonskom roku nisu pribavili elaborat o procjeni vrijednosti dionice.

Cilj dokapitalizacije je prikupljanje neophodnog kapitala za očuvanje društva i radnih mjesta, budući da još uvijek posluju s gubicima.

Pokušali su pristupiti i prodaji neaktivne nekretninske imovine kako bi prikupili dodatna sredstva. Održali su razgovore s hipotekarnim vjerovnicima u tu svrhu. Nekretnine su opterećene hipotekama banaka i drugih vjerovnika, pri čemu ukupni osigurani dug nadmašuje procijenjenu vrijednost nekretnina. Prvi red vjerovnika zahtjeva puni iznos od prodaje kako bi namirili svoj dug.

Kako u kratkom roku nije bilo realno očekivati dotok svježeg novca za Varteks iz takvih prodaja, Varteks se okrenuo dokapitalizaciji i zajmovima dioničara kako bi prvo stabilizirali operativno poslovanje te kako imovinu ne bi žurno prodavali po diskontiranim cijenama, piše Forbes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:57