NEZADOVOLJNI SUCI

Novi udar na Malenicu prije izbora: ‘Tražimo da nam se ponovno povećaju plaće - za 1100 eura neto!

U Ministarstvu pravosuđa kažu da su otvoreni za daljnje razgovore, ali i poručuju da su suci ovaj put pretjerali

Marko Primorac i Ivan Malenica

 Ranko Suvar/Cropix

U takozvanom bijelom štrajku suci su se, za razliku od njihovih zapisničarki koje su štrajkale nakon njih, izborili za bitno bolje plaće, ali i dalje nisu zadovoljni. Udruga hrvatskih sudaca (UHS) tresnula je Ministarstvu pravosuđa i uprave na stol zahtjeve po kojima bi se koeficijenti za dio sudaca i više nego udvostručili u odnosu na sadašnje, dok bi im se plaće prosječno povećale za oko 1100 eura neto.

U Ministarstvu je zahtjev UHS-a izazvao zebnju jer bi im pritisak kakav su već imali iz sudstva, a prema zadnjem zahtjevu predstavlja dodatnih 70 milijuna eura koji bi se godišnje iz proračuna prelili u sudačke plaće, poremetio "harmonizaciju sustava plaća u odnosu na državne službenike, kao i propisivanje prava na druga materijalna prava".

Veća osnovica

Naime, osim zahtjeva za povećanim koeficijentima, suci su pobrojali još 12 stavki u kojima traže dodatna prava, od regresa i božićnice pa sve do pomoći u slučaju duljeg bolovanja. U resornom Ministarstvu kažu da su otvoreni za razgovore sa sucima za daljnje uređenje sustava plaća u odnosu na državne službenike, kao i za propisivanje drugih prava pored plaće, ali moraju urediti sustav plaća u državnoj upravi, što uključuje reformu sustava plaća službenika i namještenika u pravosudnom sustavu.

Općinski suci su, podsjetimo, podupirali štrajk službenika i namještenika u pravosuđu jer su njima nakon njihova bijelog štrajka plaće porasle za oko 500 eura, što je iznos za koji su njihove zapisničarke radile cijeli mjesec.

image

Ivan Malenica

Darko Tomas/Cropix

U Ministarstvu pravosuđa podsjećaju kako je osnovica za izračun plaće sudaca povećana sa 625,20 na 706,50 eura, odnosno za 13 posto. Osim toga, uz povećanje osnovica prvostupanjskim sucima povećani su i koeficijenti, s 3,54 na 4,21, čime su najmnogobrojnijim i najmanje plaćenim sucima općinskih sudova i drugih sudova prvoga stupnja plaće porasle za oko 30 posto, odnosno za 500 eura.

Tim povećanjem, kažu u Ministarstvu, prosječna plaća prvostupanjskih sudaca podignuta je s oko 1660 na 2200 eura, za što se godišnje iz proračuna izdvaja dodatnih 23,3 milijuna eura. Uz to, ističu i kako je povećanje iz lipnja ove godine najveće povećanje osnovice plaće sudaca u posljednjih 20 godina.

U sklopu argumentacije za stav po kojemu su suci pretjerali sa zahtjevima, u Ministarstvu pravosuđa podsjećaju da su pored podizanja osnovica za plaću i koeficijenata izmijenili i Pravilnik o naknadama za dežurstva sudaca, državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika, i to tako da su im naknade za dežurstva dvostruko povećane.

image

Damir Kontrec, predsjednik Hrvatske udruge sudaca

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Ranije su za aktivna dežurstva radnim danom suci dobivali 37,50 kuna, a sada dobiju 10 eura. Za neradne dane i državne blagdane naknada za dežurstvo je s 45 kuna povećana na 12 eura, a naknade za sate pasivnog dežurstva povećane su sa šest kuna na tri eura tijekom tjedna, a vikendima i neradnim danima one su s ranijih 7,5 kuna povećane na pet eura.

Ekonomska ovisnost

Plaće hrvatskih sudaca, ali mjerene u odnosu na naš BDP, ne odstupaju značajno od prosjeka EU neovisno radi li se o sucima koji tek počinju graditi karijeru ili onima koji su dospjeli do Vrhovnog suda, primjećuju u Ministarstvu, ukazujući na zadnje podatke Euroscopea u kojima su usporedbe napravljene na temelju podataka o plaćama iz 2021. godine i ne uključuju povećanja plaća iz lipnja ove godine.

To znači, kažu, da su omjeri sudačkih primanja u odnosu na BDP znatno povoljniji za suce, kao i druge pravosudne dužnosnike. Primjećuju i kako je u gospodarski snažnijim zemljama odnos plaće sudaca u donosu na BDP manji nego u Hrvatskoj, a u tim se zemljama ne može govoriti o ekonomskoj ovisnosti pravosudnih dužnosnika.

Traže i božićnicu, regres, sistematski i topli obrok u visini 15 posto plaće

Udruga hrvatskih sudaca predala je zahtjev da se svim sucima koeficijenti za izračun plaća urede u rasponu od 6,40 do 12 nakon što su vidjeli da je u nacrtu Ministarstva pravosuđa i uprave za najviše rangiranog državnog službenika predviđen najveći koeficijent 7,86. Zato su suci, kako bi dobili raspon plaća u kojemu će, po njihovu shvaćanju, biti primjereno više plaćeni od službenika, zatražili znatno veće povećanje koeficijenata.

Osim većih plaća, UHS traži i da im se osigura pravo na regres za korištenje godišnjih odmora, pravo na godišnju nagradu za božićne blagdane, pravo na godišnji sistematski pregled, na isplatu jubilarne nagrade, na otpremninu u visini tri plaće, pravo na dar za dijete povodom Sv. Nikole, zatim uskrsnicu, pomoć u slučaju smrti supružnika, djeteta i roditelja, pomoć u slučaju teške invalidnosti dužnosnika, malodobne djece ili supružnika, pomoć za rođenje ili posvojenje svakog djeteta, naknadu za topli obrok u visini 15 posto prosječne plaće i pomoć u slučaju bolovanja duljeg od 90 dana.

Suci traže da po plaćama budu znatno iznad službenika, a istovremeno da po drugim materijalnim pravima budu tretirani kao službenici, pa da ne moraju djeci sami kupovati dar za Sv. Nikolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:12