DRAMA U VUKOVARU

Novi sukob između Penave i Banožića: ‘Vršio je pritisak, i to tek kad je potvrđeno da Milanović ne dolazi!‘

Problemi su počeli već u Bogdanovcima i to zato što su tamo održani govori koji, kako tvrde, nisu bili predviđeni

Mario Banožić i Ivan Penava

 /Cropix

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara ovoga je petka zasjenjeno novim sukobom na relaciji Grad Vukovar – Vlada RH, odnosno bolje rečeno Domovinski pokret – HDZ i to zbog toga kada je, gdje i tko održao govor, odnosno je li to bilo u skladu s predviđenim protokolom.

Podsjetimo, Dan hrvatskih branitelja Vukovara se unazad devet godina, a po novome, odnosno nakon dolaska na vlast Ivana Penave te jačanja utjecaja tzv. Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, obilježava 10. ožujka u spomen na taj dan 1991. godine kada su se u susjednim Bogdanovcima okupili prvi nenaoružani odredi budućih branitelja Vukovara.

Grad Vukovar odlučio je biti organizator i pokrovitelj tog dana i svih ovih godina to su činili u suradnji s Općinom Bogdanovci. Tako je bilo i ove godine. Prema protokolu su pozvani i najviši državni dužnosnici, a izaslanik predsjednika Vlade RH bio je Mario Banožić, ministar obrane. Prvi čin obilježavanja po protokolu bio je u Bogdanovcima polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima, nakon čega je isto predviđeno na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, pa svetom misom i na koncu, kako i priliči ovakvom događaju, druženjem uz podjelom graha na vukovarskoj Tržnici. No, čini se da je grah nekima u ovom slučaju prisjeo.

Problemi su, kako proizlazi iz priopćenja koje smo dobili iz Grada Vukovara, počeli već u Bogdanovcima i to zato što su tamo održani govori koji, kako tvrde, nisu bili predviđeni, a govornici su bili ministar Banožić, saborski zastupnik HDZ-a iz Vukovara Nikola Mažar te HDZ-ov načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun. Iz Grada Vukovara tvrde da je tome prethodio pritisak iz kabineta samoga ministra na načelnika Baruna.

‘‘Nažalost, doživjeli smo to da je netom pred sam događaj iz kabineta ministra obrane Republike Hrvatske g. Maria Banožića vršen pritisak na načelnika Općine Bogdanovci te su, isključivši Grad Vukovar, u program obilježavanja u Bogdanovcima uvrštena obraćanja za koje Grad Vukovar smatra da im nije mjesto ni vrijeme. Također, inzistiranja na obraćanju uslijedila su nakon što je potvrđeno kako Predsjednik Republike Hrvatske neće nazočiti događaju, što je teško shvatiti u bilo kojoj drugoj formi osim forme vlastite promocije, a što je u potpunosti suprotno stavovima organizatora, odnosno Grada Vukovara,‘‘ priopćili su iz Grada Vukovara, prozvavši Banožića, HDZ i Vladu da su ‘‘radi osobne promocije u stanju gurnuti u stranu zajedništvo i one koji bi trebali biti u prvom planu, a to su hrvatski branitelji, kako oni kojih više nema, tako i oni živući.‘‘

‘‘Još nevjerojatnijim smatramo činjenicu kako su slijedom pritiska ministra Banožića i njegove namjere za privatizacijom događaja, Grad Vukovar kao domaćin i njegovi predstavnici u potpunosti anulirani te nisu bili predviđeni u obraćanjima. Ovakvom logikom karijerista ne samo da je iskazano nepoštovanje i manjak kulture jer je zapostavljen organizator i domaćin, nego je i kreirana apsurdna situacija da su oni koji nisu bili branitelji, poput g. Banožića i g. Mažara, pozvani govoriti, dok je hrvatskim braniteljima poput g. Tomislava Josića ili g. Stipe Mlinarića bilo zabranjeno obraćanje,‘‘ istaknuli su iz vukovarske Gradske uprave poručivši i kako su dovedeni u situaciju ‘‘promišljanja o organizaciji budućih događaja, uključujući i Kolonu sjećanja kojoj smo i začetnici i organizatori.‘‘

Inače, Banožić je u svom obraćanju okupljenima kazao kako su "hrvatski branitelji, unatoč žrtvama i nezamislivim stradanjima, izvršili svoju povijesnu zadaću, kada su stali u obranu svojih domova i domovine, i darovali nam slobodnu Hrvatsku i mir. Upravo zbog toga što Vlada RH zna što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku, nastavlja poboljšavati status i prava hrvatskih branitelja te jačati i prava i status hrvatskih vojnika."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:13