KIKS U TRI GRADA

NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI Profesori učenicima podijelili testove iz hrvatskog dan prije održavanja ispita!

Polaganje ispita iz hrvatskog jezika u cijeloj Hrvatskoj odgađa za petak
osijek 090707.Na osjeckim fakultetima danas je zapoceo prvi dan prijemnih ispita koji ce trajati cijeli tjedan. Za upis na ekonomski fakultet vec po obicaju vlada velik interes,tako da su prvi dan dvorane za prijemni su bile popunjene. Foto : Igor Sambolec / CROPIX-reg--desk-
 Igor Sambolec / CROPIX

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić Rogić odgodila je zbog narušene tajnosti ispitnih materijala ispit državne mature iz hrvatskoga jezika za 31. svibnja u 14,00 sati, priopćio je večeras Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ispit iz hrvatskoga jezika trebao se održati sutra u 9, 00 sati, a zbog pogreške triju ispitnih koordinatora u V. gimnaziji Split, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju i Gimnaziji A.G. Matoš u Đakovu, gdje su, umjesto eseja, učenicima podijelili testove, narušena je tajnost ispitnih materijala za sutršanji ispit iz hrvatskoga jezika i dovedena u pitanje regularnost tog dijela ispita državne mature, navodi se u priopćenju.

V.d. ravnateljica je, kako navodi Centar, sukladno ovlastima propisanim Pravilnikom o polaganju državne mature odlučila da će se ispit, koji se trebao održati sutra u 9:00 sati, provesti 31. svibnja s početkom u 14:00 sati.

Svim školama u državi do tada će se dostaviti nova inačica testa kako bi svi učenici i pristupnici u državi bili u ravnopravnom položaju.

Centar navodi i kako će se ispit iz grčkoga jezika koji se trebao održati 31. svibnja u 14:00 sati provest 11. lipnja u 14:00 sati.

Ispitni koordinatori u navedenim školama danas će biti razriješeni dužnosti.

U kojem je stoljeću stvarao Mažuranić?

Ubrzo nakon objave vijesti o odgodi državne mature, portal Dnevnik.hr objavio je i neka od pitanja koja su danas zabunom podijeljena učenicima u Senju, Đakovu i Splitu.

Među pitanjima su se našla i sljedeća:

- U kojem je stoljeću stvarao Mažuranić?

- Koje su od ponuđenih riječi etnici?

- Što je komorna drama?

- Kada je izašla Baudelaireova zbirka pjesama 'Cvjetovi zla'?

- Što je riječ sam (glagol, imenica ili pridjev)?

Tražilo se i znanje o sljedećim književnim djelima: Smrt Smail-age Čengića, Prijan Lovro, Cvjetovi zla, Combray, Suze sina razmetnoga.

Na odgođenom ispitu iz hrvatskog, sva pitanja bit će nova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:19