MARIN PUCAR

Novi šef HUP-a o seksualnom zlostavljanju: Najviše me žalosti što smo izgubili reputaciju

Govorio je za RTL Danas o budućnosti HUP-a, ‘vrućoj‘ gospodarskoj jeseni, ali i aferi bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a
Marin Pucar
 Goran Mehkek/Cropix

Novi predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, govorio je za RTL Danas o budućnosti HUP-a, 'vrućoj' gospodarskoj jeseni, ali i aferi zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića, kojega je petnaest kolegica prijavilo za seksualno uznemiravanje.

Jakelić je ubrzo dobio otkaz, ali mu je isplaćena pozamašna otpremnina, nakon čega su HUP napustili dotadašnji glavni direktor Davor Majetić te predsjednica Gordana Deranja.

- Svako takvo ponašanje neprihvatljivo je za moj osobni habitus. Mislim da se HUP treba okrenuti budućnosti. Zasigurno ćemo riješiti taj problem. Ono što mene više žalosti je da je HUP u tom razdoblju izgubio reputaciju i ono što je na nama je da vratimo dignitet i reputaciju HUP-u, kako bi bio relevantan čimbenik, rekao je.

Svoju ulogu u HUP-u opisao je sljedećim riječima:

- Moje ideje, inicijative će ići prema tome da HUP bude proaktivniji partner prema ostalim sudionicima društvenih i gospodarskih kretanja, prije svega mislim na Vladu i sindikate. Ovo su danas izazovna vremena, sve što je jučer vrijedilo, danas ne vrijedi. U kriznim vremenima potrebno je upravljati promjenama praktički na dnevnoj razini", rekao je Pucar.

Komentirao i nadolazeću tešku gospodarsku jesen.

- Ajmo biti pozitivni, imali smo isto tako promišljanja oko turističke sezone. Mislim da su ovo vremena kad iz tjedna u tjedan možemo vidjeti koji su efekti korone i na temelju toga ćemo biti proaktivni prema Vladi. Ne brinemo samo o poslodavcima, brinemo se i o zaposlenicima, društvu u cjelini. U ovom trenu ćemo vidjeti koji su efekti i ako bude potrebno, tražit ćemo da se mjere u nekim sektorima nastave da bi poslodavci preživjeli zajedno sa svojim zaposlenicima, rekao je Pucar.

Naglasio je kako je prioritet sačuvati svako radno mjesto i ne ugroziti niti jednog poslodavca.

- Koliko će za to biti kapaciteta u državi, vidjet ćemo, ali tu smo na usluzi, bit ćemo korektni partneri prema Vladi i sindikatima. Čeka nas izazovna jesen, ali prioriteti postavljeni na proljeće, moraju vrijediti i za jesen, kazao je Pucar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 05:35