IVAN PENAVA

‘Novi saborski zastupnici DP-a? Vidjeli ste da je riječ o pametnim ljudima. Naši ministri? Valjda bi trebali znati koliko u svakom kokošinjcu ima koka‘

‘Možemo se pohvaliti najmlađim zastupnicima otkako je samostalne Hrvatske, a iskorak smo napravili i što se tiče pripadnica ljepšeg spola‘

Ivan Penava

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava zatražio je u utorak sto dana mira za svoje ministre i otkrio da s HDZ-om još nisu pregovarali o raspodjeli mjesta državnih tajnika.

Penava se na početku osvrnuo na Dan hrvatske vojske i pripadnicima vojske čestitao njihov dan.

- Peternel koordinira rad naših saborskih zastupnika. Unatoč dinamičnom tjednu, novi saziv Kluba DP-a je na zadovoljavajući način ušao u novi saziv. Možemo se pohvaliti najmlađim zastupnicima otkako je samostalne Hrvatske, a iskorak smo napravili i što se tiče pripadnica ljepšeg spola. Iz početnih nastupa mogli ste vidjeti da je riječ o pametnim ljudima, koji se ne bore izraziti svoje stavove i zalagati se za dobrobit naroda, izjavio je Penava.

Za DP-ove ministre zatražio je 100 dana mira kako bi se upoznali sa resorima koje vode jer je riječ o najvišoj razini vlasti i složenim procesima i nerealno je očekivati da u prvom danima mandata sve znaju.

- U medijima se pretpostavlja da novinari znaju sve o svemu, pa upućuju pitanja našim ministrima koji valjda trebaju znati koliko u svakom kokošinjcu ima koka. Pokušajte shvatiti da je riječ o složenim procesima koji se reflektiraju na zadnju štalu, kokošinjac, doplatak, tu se mora biti jako studiozan, mora se koordinirati sa strukom. Ako pričamo o struci, pričamo o sveobuhvatnim aktima, o različitim studijama, o različitim vremenima koja su fluidna i dinamična i nose nešto novo. Ne može se očekivati od ministra da sa dvije riječi to sve obuhvati, to su bajke za malu djecu. Sto dana mandata je nešto na čemu ćemo inzistirati. Došli smo da promijenimo stvari u Hrvatskoj, rekao je.

Upitan o prijedlogu da se Milorad Pupovac (SDSS) izabere za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prva nacionalnih manjina Penava je ponovio stav stranke da ne može biti govora o suradnji sa SDSS-om.

- Što se tiče Pupovca, ne može biti govora o sudjelovanju SDSS-a kao političke stranke. Ne govorimo o pripadnicima srpske manjine. S njima nećemo nikada biti u koaliciji. Gdje je većina u kojoj je DP, elemenata SDSS-a ne može biti. To će tako ostati. Uvažavajući činjenicu da smo svi ljudi, da i sam izjavim da se nešto može tumačiti ovako ili onako, to su ipak izuzeci. Što se tiče svih nas, možete nam secirati što smo rekli u nekom kontekstu, ali apsolutno nemamo spora. Zna se tim za pregovaranje, sve je vrlo jasno. Snimali ste nas puno puta na ulasku u Banske dvore. Nemojte neke situacije izdvajati iz konteksta, rekao je.

Predsjednik DP-a rekao je da će više osoba iz DP-a biti na koalicijskim sastancima.

- Naše stavove smo jasno komunicirali, preduvjet preko kojega se olako prešlo, ali vidim da ih se sve više uvažava.

Komentirao je i prve poteze Ivana Turudića koji je odabrao v.d. ravnatelja Uskoka.

- Mislim da nisam upoznao gospodina Svena Miškovića, v.d. ravnatelja Uskoka. Tražit ćemo od svakog državnog odvjetnika, a posebice od glavnog da se stvari pokrenu s mrtve točke, po pitanjima ratnih zločina. Vodit ćemo računa da se korupcija svede na najmanju moguću mjeru. S njom se treba obračunati, došlo se na neke razine koje su neshvatljive i zahtijevaju radikalne mjere. Očekujemo da nema pošteđenih, da nema imena koji se skrivaju iza stranačkih iskaznica ili veza, rekao je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 11:39