BUĐENJE MOSLAVINE

Novi procvat otpisanog grada: ‘Završili smo kapitalni projekt, ovo će nam dati zamah, snažan vjetar...‘

Projektom od 26 milijuna kuna transformirano je 10-ak lokacija na području grada u skladu sa zelenom politikom

Čazma Natura

 Davor Kirin, Nikica Puhalo

Teško je danas reći što je točno tko mislio kad su se u Čazmi još 2017. počeli pripremati za Čazma Naturu, najveći projekt u povijesti grada, kojim je trebalo - i to u jednom potezu - dramatično transformirati vizuru grada i pretvoriti ga u jednu od većih kontinentalnih turističkih atrakcija. Riječ je o projektu vrijednom 26 milijuna kuna, najvećim dijelom sufinanciranom iz fondova EU, kojim žele privući turiste, upoznati ih s bogatstvom moslavačke prirodne baštine i dati novi zamašnjak lokalnom gospodarstvu.

Sad kad je projekt pet godina kasnije i službeno završen i kad se Čazma doista ima čime pohvaliti, komplimenti stižu sa svih strana. Naime, projektom Čazma Natura trebalo je stvoriti ili preurediti i transformirati 10-ak lokacija na području grada u skladu sa zelenom (ekološkom) politikom i pozicionirati Čazmu kao jednu od jačih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske.

image

biološki bazen

Davor Kirin
image

biološki bazen

Davor Kirin

- Projekt Čazma Natura je na moje veliko veselje i zadovoljstvo završen. Ponosimo se jer su u ovaj projekt svi ulazili nekako skeptični i u početku nam je bio prilično imaginaran, ali kako je napredovao, vidjeli smo da ćemo imati puno toga za pokazati - rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak. Najatraktivniji novi lokalitet u sklopu Čazma Nature svakako je prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj - kupalište u kojem se voda ne čisti kemikalijama, odnosno klorom, nego uz pomoć pomno odabranih biljaka i mikroorganizama. Dakle, na potpuno prirodan, neštetan način. Biološko kupalište vrijedno je 15 milijuna kuna, nalazi se blizu samog središta grada i već se na otvorenju ovog utorka pokazalo punim pogotkom.

Bazen je bio pun kupača koji su bili prezadovoljni. A za razliku od jadranske obale, ovdje se ležaljke i suncobrani ne naplaćuju. Također je napravljena poučno-tematska pješačka staza Dolina Česme, uz koju se nalaze odmorišta i vidikovci uz rijeku Česmu, a koja se proteže od Vustja do Sišćana, u dužini od 12,5 kilometara. Duž cijele staze također su postavljene klupe, stalci za bicikle i informativne ploče, s edukativnim sadržajima o prirodi toga kraja čija je posebnost izuzetna biološka raznolikost, bogatstvo flore i faune te izuzetan krajolik. Šetači će tako moći uživo promatrati razne životinjske vrste poput riječnog raka, dabra, roda, čaplji, ptica močvarica, srna, jelena... Staza je cijelom dužinom obilježena signalizacijom i oznakama sljedećeg važnog lokaliteta, za lakše snalaženje posjetitelja.

image

biološki bazen

Davor Kirin
image

biološki bazen

Davor Kirin

Panoramska terasa, odnosno odmorište u krošnjama osmišljeno je kao mjesto interpretacije u šumovitom krajoliku. Izvedena je u razini krošnji i predviđena za odmor i promatranje prirode. Prva edukativna točka pješačke staze kroz dolinu rijeke Česme je lokalitet Medjame, doista posebna novostvorena atrakcija nedaleko od centra grada. Taj je prostor donedavno bio zapušten, a poznat je kao značajno stanište ptica močvarica i vodozemaca. Pješačka staza dugačka je gotovo dva kilometra, a njezina je posebnost što je uzdignuta iznad tla i posjetitelje zapravo vodi gotovo pa kroz krošnje drveća.

Čazmanski sportsko-rekreacijski centar Vustje sad također ima novo lice. Uz ribnjake i obnovljenu ribičku kuću, sagrađeni su i novi zanimljivi objekti od drva i pruća pa tako možete ući u stiliziranu divovsku dabrovu nastambu, a tu su i šetnice, platoi, stolovi i klupe, kao i promatračnica. Dabrova nastamba služit će i kao učionica u prirodi. Vustje je sad idealno mjesto za obiteljski piknik, roštiljanje i druženje.

image

šetnja kroz krošnje stabala

Davor Kirin
image

Multifunkcionalni centar ima povezanost s prirodom u interijeru

Nikica Puhalo

- Radi se o jako zanimljivom lokalitetu na kojem interpretiramo biljne i životinjske vrste, a prije svega nastambu dabra koja će služiti i kao učionica u prirodi - kaže Dajana Petrina, voditeljica projekta Čazma Natura. Čazmanska zelena turistička priča tu ne staje. Kroz projekt Čazma Nature također je uređen Arboretum kod Osnovne škole Čazma pa sad učitelji i učenici imaju prostor za održavanje terenske nastave i edukaciju učenika. Tu je uređena i staza do škole s interpretacijskim tunelom, gdje prolaznici mogu dobiti informacije o autohtonom bilju, a zasađeno je nekoliko stotina biljaka na cijeloj površini. Također je nabavljena vrijedna laboratorijska i informatička oprema za OŠ Čazma koja je namijenjena održavanju edukacija o biološkoj i geološkoj raznolikosti životnog prostora.

image

paviljon na vodi

Nikica Puhalo

Uređen je i Multifunkcionalni centar, kojim je grad dobio suvremeno uređene višenamjenske prostore u kojima će se, primjerice, prezentirati poljoprivredni proizvodi. Interijer prostora doista je poseban jer je uređen s naglaskom na prezentaciju prirode. Tako se, primjerice, na stropu nalaze "rodina gnijezda". Sad u Čazmi postoji i bike park na sportskim terenima za ljubitelje biciklizma i adrenalinskog sporta, a u Geoparku Pleterac znanstvenici i učenici mogu proučavati nastanak i razvoj Moslavačke gore. U središtu grada uređen je i prostor Zelene tržnice, a vizualno je najatraktivniji paviljon na vodi iznad kojega se nadvila stilizirana dabrova nastamba napravljena od drva.

- Očekujemo da ovaj kapitalni projekt našoj Čazmi da novi, krupan zamah, snažan vjetar u leđa te vjerujem kako će privući turiste, ali i potaknuti domaće ljude da se okrenu kontinentalnom turizmu i da upravo tako osiguraju sredstva za život za sebe i svoje obitelji. Cijeli projekt Čazma Natura je naša šansa, šansa nas koji ovdje živimo. To je šansa za OPG-ove, iznajmljivače, za cijeli grad. Napokon smo ga završili i sad je na nama da svim lokacijama koje smo uredili udahnemo novi život - zaključio je Dinko Pirak.

image

Park Arboretum

Nikica Puhalo
image

dabrova nastamba

Nikica Puhalo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:40