SABORSKA BITKA

Novi moment u sporu bivših i sadašnjih SDP-ovaca, o svemu će odlučivati jedan HDZ-ovac

Jesu li iz SDP-a izbačeni zastupnici osnovali novi Klub zastupnika Socijaldemokrati u skladu sa Poslovnikom Sabora?
 Damjan Tadic/Cropix

Jesu li iz SDP-a izbačeni zastupnici osnovali novi Klub zastupnika Socijaldemokrati u skladu sa Poslovnikom Sabora jer u klubu sjedi i pet zastupnika koji i dalje imaju stranački iskaznicu SDP-a, pitanje je kojim će se sad po nalogu šefa Sabora, HDZ-ova Gordana Jandrokovića, morati baviti i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim predsjeda još jedan HDZ-ovac - Dražen Bošnjaković.

Izbačeni SDP-ovci tvrde, naravno, da je sve u redu, a potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk da nije.

Pozivajući se na članak 29. Poslovnika koji kaže da “Klub može osnovati politička stranka koja ima najmanje tri zastupnika, dvije ili više političkih stranaka koje imaju zajedno najmanje tri zastupnika, najmanje tri nezavisna zastupnika, te političke stranke i nezavisni zastupnici ako zajedno imaju najmanje tri zastupnika”, Bauk tvrdi da je Klub Socijaldemokrati “prema izjavama samih njegovih članova formiran suprotno Poslovniku Sabora jer ga nisu formirali nezavisni zastupnici”.

image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix

Stoga je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zatražio reakciju.

Predsjednika Sabora pitali smo je li Klub zastupnika Socijaldemokrati osnovan sukladno Poslovniku, te je li primio pritužbu kolega iz Kluba zastupnika SDP-a o navodnom protuposlovničkom osnivanju Kluba Socijaldemokrati?

- Predsjednik Hrvatskoga sabora zaprimio je 8. listopada 2021. godine dopis s Odlukom o osnivanju Kluba zastupnika Socijaldemokrati, u kojem ga 18 zastupnika u Hrvatskome saboru obavještava o osnivanju tog Kluba te prilažu listu s potpisima svih članova i Pravila rada Kluba. Naime, sukladno članku 30. Poslovnika Hrvatskoga sabora, klubovi zastupnika obvezni su odluku o osnivanju "dostaviti predsjedniku Sabora i tajniku Sabora". Sukladno članku 60. stavku 1. podstavku 10. Poslovnika Hrvatskoga sabora, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nadležan je za pitanja praćenja provedbe Poslovnika. Stoga je predsjednik Hrvatskoga sabora obavijestio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav o sadržaju pritužbe zastupnika Bauka - kažu u saborskoj službi za medije.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković potvrdio nam je da je jučer dopis od predsjednika Sabora, te da će članovi Odbora o Baukovoj pritužbi raspravljati idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:53