PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Novi ministar obrane bit će Ivan Anušić. Ima punu podršku, dio je pobjedničkog tima...‘

Kandidat za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade je osječko-baranjski župan

Andrej Plenković
 

 Darko Tomas/Cropix

NOVO 15:04 Ivan Anušić u šest i pol godina prešao je put od načelnika Antunovca, mjesta pokraj Osijeka do ministra obrane Republike Hrvatske.

U međuvremenu je odradio jedan i pol mandat na dužnosti župana Osječko-baranjske županije, pri čemu je svih tih šest i pol godina maksimalno iskoristio kako bi na sebe skrenuo pozornost hrvatske javnosti usput se hijerarhijski uspinjući i u HDZ-u, stranci čiji je član postao 2011. godine, nakon što je godinama prije toga bio u HSP-u, a onda jedno vrijeme na lokalnoj razini djelovao kao nezavisni političar.

Opširnije pročitajte OVDJE

image

Andrej Plenković, Ivan Anušić (arhivska fotografija)

Vlado Kos/Cropix

14:41 Osim pozicije ministra obrane, Ivan Anušić dobiva i mjesto potpredsjednika Vlade. Time će se broj potpredsjednika Vlade povećati na šest.

Opširnije pročitajte OVDJE


14:10 Kandidat za novog ministra obrane je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji će naslijediti Marija Banožića, smijenjenog nakon što je skrivio prometnu nesreću s poginulom osobom, objavio je premijer Andrej Plenković poslije konzultacija u Banskim dvorima u ponedjeljak.

Premijer Plenković ocijenio je da će Anušić tu dužnost obavljati vrlo kvalitetno. Anušić je aktualni župan Osječko-baranjske županije, a na tom bi ga mjestu, rekao je Plenković, trebao zamijeniti jedan od njegovih sadašnjih zamjenika - Mato Lukić.

Anušić je i potpredsjednik HDZ-a, a Plenković je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na kojoj je izvijestio o svojoj odluci istaknuo da je Anušić dobio konsenzualnu podršku članova stranke te parlamentarne većine.

Plenković je podsjetio na dijelove Anušićeve biografije (župan, prije toga načelnik općine Antunovac, dragovoljac Domovinskog rata i jedan od četvoro potpredsjednika HDZ-a).

- Vjerujem da ću Ivan Anušić vrlo kvalitetno obavljati dužnost ministra obrane do kraja mandata ove naše druge Vlade. On je, naravno, na tu ponudu odmah i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru u srijedu - rekao je premijer.

Plenković je rekao da su jutros održane konzultacije u HDZ-u te da je predložio Ivana Anušića koji je dobio potporu i u stranci i od partnera.

- Održali smo konzultacije na razini HDZ-a, predložio sam za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića. Vjerujem da će on vrlo kvalitetno obavljati dužnosti ministra obrane do kraja mandata naše druge Vlade - rekao je premijer Plenković.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Prema proceduri, Anušić se treba predstaviti nadležnom saborskom Odboru za obranu, a prema Plenkovićevim riječima to bi trebalo biti u srijedu, a kako je glasovanje na plenarnoj sjednici predviđeno za četvrtak, premijer očekuje da će se o Anušiću glasati već u četvrtak.

Naglašava pritom i važnost resora "osobito u ovakvim globalnim okolnostima".

- Ako sve bude onako kako se sada čini, a vidite da je proces iznimno brz i učinkovit, očekujem odbor u srijedu i potporu na plenarnoj sjednici u četvrtak - rekao je Plenković dodavši kako bi stoga Anušić već u četvrtak popodne mogao "biti na dužnosti i član Vlade".

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Novinari su premijera pitali i o tome kakav će biti suradnja s Anušićem s obzirom na to da su "imali i lošijih epizoda u prošlosti" (odlazak ministrice Nataše Tramišak, stavovi o čelnom čovjeku HEP-a), a premijer je podsjetio da su on i Anušić izabrani na unutarstranačkim izborima "u istom timu".

To što možda ponekad imamo možda različita stajališta o pojedinim pitanjima ne znači da nismo dio istoga tima i dio najužega vodstva HDZ-a, rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Darko Tomas/Cropix

Istaknuo je i da Anušić ima veliko političko iskustvo te "ima sve reference da bude ministar obrane". - I uklopit će se u tim i funkcionirati normalno kao i do sada - dodao je.

Novinari su ga pitali i hoće li dogovori između Anušića i predsjednika Republike koji je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga biti lakši, a u kontekstu loših odnosa bivšeg ministra Marija Banožića i Zorana Milanovića.

- Vidjet ćemo kakvi će biti dogovori - rekao je Plenković te dodao da je najveća odgovornost na Milanoviću i njegovom neprimjerenom jeziku i korištenju najgrubljih diskvalifikacija.


13:36 - Novi ministar obrane, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, bit će osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić.

Premijer Plenković će odluku o novom ministru uskoro objaviti na konferenciji za medije.

image

Andrej Plenković, Ivan Anušić (arhivska fotografija)

Vlado Kos/Cropix

13:30 Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić izjavio je danas da su u tijeku konzultacije kako bi se čim prije imenovao novi ministar obrane, s obzirom na osjetljivost resora, pa treba što prije izabrati kandidata, a uvjeren je da će kroz nekoliko dana njegovo ime biti poznato.

Bačić je podsjetio da je premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti dosadašnjeg ministra obrane Marija Banožića, nakon prometne nesreće koja se dogodila u subotu, i do izbora novog imenovao vršitelja dužnosti ministra, dosadašnjeg državnog tajnika (brigadnog generala) Zdravka Jakupa.

Na premijeru je da što prije sastavi svoj tim, pa očekujem da će ubrzo izaći s prijedlogom novog ministra obrane i s time upoznati koalicijske partnere, pa će nakon toga kandidat ići na imenovanje u Sabor, rekao je Bačić novinarima za posjeta Glini.

Upitan o Jakupu, Bačić je rekao da se pokazao kvalitetnim državnim tajnikom te će sigurno dobro voditi poslove ministra, ali vjeruje da će premijer kroz nekoliko dana donijeti odluku o novom ministru i uputiti je u Hrvatski sabor.

Izrazio je sućut obitelji poginulog vozača kombija Gorana Šarića i poželio brz oporavak kolegi i donedavnom ministru Banožiću.


12:58 Obzirom da je još samo Banožić bio iz Slavonije u ministarskoj poziciji, a njegovim odlaskom više nije nitko, 24sata piše kako se šuška da bi ga upravo župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je stigao u Banske dvore, mogao naslijediti.

Anušić je dragovoljac Domovinskog rata, iznimno je cijenjen u braniteljskim krugovima. Trenutačno je župan Osječko-baranjske županije. U HDZ-u ga neki opisuju kao ‘oporbu‘ Andreju Plenkoviću pa bi ovim potezom premijer dobio novog ministra i mir u stranci.

Kako je Anušić potpredsjednik stranke i predstavnik najjače slavonske frakcije, moguće je i da je u Banske dvore došao kako bi se premijer s njim konzultirao oko izbora novog ministra, navode 24sata.


12:57 Predsjednik RH Zoran Milanović komentirao je danas tragičnu prometnu nesreću koju je izazvao bivši ministar Mario Banožić te koga vidi kao njegovog nasljednika.

“Nikoga, to je odluka premijera, to će biti netko tko je njemu lojalan i ja na to nemam utjecaja. Istovremeno si prema Ustavu vrhovni zapovjednik i odgovaraš za sigurnost. Bit će onaj koga izabere Plenković i bilo bi dobro da mu skrene pažnju da dvije godine nije bilo sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ministar bi trebao biti netko tko će normalno komunicirati s mojim savjetnicima jer mi nismo ista razina. Razina predsjednika je premijer u ovom slučaju”, kaže Milanović, a javlja N1.

image

Mario Banožić i Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix

“Danas ministri obrane, to je vrlo vidljiv i zahtjevan posao, to će biti netko jako odan šefu, osobito u HDZ-u. Moj ministar je bio Kotromanović koji je vrlo samostalan čovjek. Ne kažem da takav mora biti svatko. BIlo bi dobro da je to obrazovana osoba, koja može dobro razgovarati sa sugovornicima na svijeut i predstavljati Hrvatsku na aktivan menadžerski način. Muško, žensko, svejedno”, kaže predsjednik.

Na pitanja o konkretnim imenima nije htio odgovarati, a kaže tek da će Plenković odabirom ministra pokazati što misli i namjerava. “Zadnji put je odabrao Banožića koji je morao otići u groznim okolnostima”, kaže.

Opširnije pročitajte OVDJE


11.45 - Premijer Andrej Plenković u Banskim je dvorima u ponedjeljak okupio suradnike te stranačke kolege iz Hrvatskog sabora, nakon što je u subotu smijenio ministra obrane Marija Banožića i najavio konzultacije o njegovu nasljedniku.

Na sastanak u Banske dvore stigla su dva potpredsjednika Vlade – ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te posebni savjetnik premijera za pitanja obrane i bivši ministar obrane Damir Krstičević.

S druge strane Markova trga, iz Sabora su na sastanak došli potpredsjednik Sabora Ante Sanader, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica te glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

Banožić je u rano subotnje jutro u Vinkovcima skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, a on je zadobio teške ozlijede i u bolnici je.

image

Policijski očevid na mjestu nesreće

Ivan Peric/Cropix

Nekoliko sati kasnije, u subotu popodne premijer je smijenio Banožića, a državnog tajnika Zdravka Jakopa ovlastio da vodi MORH.

U izjavi novinarima u nedjelju, Plenković je najavio da danas počinje s konzultacijama o novom ministru obrane kojeg će predložiti Saboru na potvrđivanje.

U Sabor je danas stiglo rješenje o Banožićevom razrješenju s mjesta ministra obrane.

Prije potvrde u Saboru kandidat za novog ministra će biti saslušan na nadležnom saborskom Odboru za obranu.

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi premijer, zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

Na saborskoj sjednici o povjerenju novom ministru se glasuje bez rasprave, a da bi bio potvrđen, mora dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar polaže prisegu.

Mandat novog ministra bit će kraći od godinu dana, budući da iduće godine slijede parlamentarni izbori.


Premijer je ispravno postupio nakon što je razriješio Marija Banožića ministarske dužnosti nakon što se u subotu ujutro dogodila prometna nesreća, kazao je politolog Jakov Žižić u programu Hrvatskog radija i dodao kako će konačni epilog dati Hrvatski sabor. U vezi s tim tko bi mogao biti novi ministar Žižić je kazao da premijer ima tri opcije. Odvjetnik Fran Olujić istaknuo je da je još prerano govoriti o tome koliku kaznu bi Banožić mogao dobiti jer nije do kraja utvrđena kvalifikacija toga kaznenog djela, radi li se ilil ne o nehaju.

Premijer Andrej Plenković promptno je reagirao, kazao je politolog Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta govoreći o odluci premijera da razriješi Marija Banožića s mjesta ministra obrane nakon prometne nesreće u subotu ujutro. Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv Banožić zbog prometne nesreće u kojoj je poginuo 40-godišnjak.

- Premijer je pokazao odlučnost da se sve odmah riješi, s obzirom na sve moguće kazneno-pravne implikacije, dodao je i rekao kako misli da je premijer ispravno postupio te da će konačan epilog dati Hrvatski sabor.

Tko bi mogao biti novi ministar obrane?

Govoreći o mogućem novom ministru obrane Žižić je spomenuo državnog tajnika Zdravka Jakopa, kojemu je premijer dao ovlasti da vodi MORH.

- Druga mogućnost je da premijer posegne za nekom osobom iz stranke, koja se možda specijalizirala za obrambenu politiku, kazao je i spomenuo Antu Bačića. Treća mogućnost je da premijer, kazao je, posegne za nekom osobom koju bi htio promovirati da preuzme taj resor.

Smatra da je važno da politički relevantna osoba vodi taj resor, a ne da se ondje stavi nekoga u tehničkom mandatu.

Banožić je prijavljen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom iz nehaja. Odvjetnik Fran Olujić kazao je pak da kvalifikacija oko toga hoće li se raditi zaista o kaznenom djelu iz nehaja ili namjeri nije još do kraja utvrđena.

- Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u priopćenju za javnost izvijestila da podnosi kaznenu prijavu zbog kaznenog djela izazivanja nesreće iz članka 227 Kaznenog zakona u slučaju smrtnih posljedica. Zakonodavac je predvidio dvije situacije - ako je riječ o nehaju onda je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako se ne radi o nehaju, predviđena kazna je od 3 do 15 godina zatvora, kazao je Olujić i napomenuo da su za takva kaznena djela nadležni županijski a ne općinski sudovi.

- Teško je prognozirati kako će se stvari razvijati, jer to ovisi o nizu faktora. za očekivati je da će državno odvjetništvo i formalno pokrenuti istragu. Od tog trenutka tek i počinje kazneni postupak protiv Banožića. U toj istrazi će biti potrebno provesti prometno vještačenje. O tom vještačenju, ali eventualno i o drugim vrstama vještačenja, jer u obzir dolazi i meteorološko vještačenje, jer se tvrdi kako je bila magla, kazao je među ostalim Olujić. Istaknuo je da o tome, ali i drugim faktorima ovisi hoće li u kvalifikaciji kaznenog djela biti nehaj ili pak neće.

Preuranjeno je govoriti o tome koliko bi godina zatvora mogao dobiti Banožić. Tvrdi da ima opcija da niti ne mora ići u zatvor ako se utvrdi da je riječ o "djelu iz nehaja". Dodao je kako je bitno je li osoba recidivist ili nije. Za očekivati je da nema puno prekršaja, upravo zato jer je posljednjih godina bio ministar i uglavnom su ga vozili, rekao je Olujić. Pojašnjava kako su moguće zatvorska kazna, uvjetna kazna ili pak pod određenim uvjetima rad za opće dobro na slobodi.

Istaknuo je da ga teške tjelesne ozljede neće osloboditi od odgovornosti niti bi mu u značajnoj mjeri zbog toga bila smanjena kazna.

Husinec: Otegotna okolnost Banožiću je što je poznata osoba

Stalni sudski vještak za promet Goran Husinec kazao je da su otežavajuće okolnosti Mariju Banožiću to što je poznata ličnost, jer bi kao takav, trebao biti primjer drugima, a trenutačno se o njemu govori u svim medijima.

Da je to bila neka nepoznata osoba, Husinec smatra da se za sudar ne bi niti znalo. Možda bi se tek kratko izvijestilo o nesreći.

Brzina vožnje nije bila velika, kaže, jer tragova kočenja nema.

- Jednostavno sudar se dogodio u magli tako brzo da niti jedan vozač nije stigao puno reagirati, tvrdi Husinec i dodaje kako je brzina bila oko 80 km/h.

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer da će danas početi konzultacije o novom ministru obrane, nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen s te dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:13