NADA ZA DIJABETES TIPA 1

Novi lijek otelixizumb zaustavlja mladenački dijabetes

Premda znanstvenici kažu kako je prerano reći da će ovaj lijek izliječiti dijabetes tipa 1, smatraju da bi ipak mogao barem odgoditi bolest za nekoliko godina
 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Lijek otelixizumab davan šest dana za redom, čini se, mogao bi zaustaviti brzi pad proizvodnje inzulina u organizmu, osobito kod dijabetičara tipa 1, potvrđuje izvješće o kliničkim studijama objavljeno u znanstvenom časopisu Diabetologia.

Spas i za druge bolesti

Spomenuti lijek isključuje mehanizam imunološkog sustava koji uzrokuje dijabetes tipa 1, što pak zaustavlja oštećenje gušterače i omogućuje joj da i dalje proizvodi inzulin s preostalim beta stanicama.

Naime, dijabetes tipa 1 je tzv. mladenački dijabetes koji se javlja kod mlađih ljudi onog trenutka kad njihov imunološki sustav iz nepoznatog razloga napadne zdravo tkivo odnosno stanice gušterače koje proizvode inzulin.

U vrlo kratkom vremenu takvi bolesnici postanu inzulinski ovisni pa moraju nadoknađivati nedostatak injekcijama inzulina kako bi se krv očistila od viška šećera jer u suprotnom stradaju bubrezi, oči, živci, srce... Znanstvenici su uvjereni da bi takav lijek mogao pomoći i u liječenju drugih bolesti koje su uzrokovane greškom imunološkog sustava poput reumatoidnog artritisa ili psorijaze.

Primjerice, kad je tijelo napadnuto nekom bakterijom ili virusom brani se djelatnim T stanicama, no njihovim radom upravljaju T regulatorne stanice. Kod dijebatesa tipa 1, T djelatne stanice rade prekomjerno i uništavaju vlastito zdravo tkivo, a novi lijek sadrži specifično antitijelo-protein koji djeluje na T djelatne stanice i tako zaustavlja uništavanje stanica gušterače koje proizvode inzulin.

Pomoć za rano oboljele

Premda znanstvenici kažu kako je prerano reći da će ovaj lijek izliječiti dijabetes tipa 1, smatraju da bi ipak mogao barem odgoditi bolest za nekoliko godina. Također se ističe da liječenje po svemu sudeći ovisi o količini proizvodnje preostalog inzulina što znači da ne bi bilo pogodno za one čija je gušterača u potpunosti prestala proizvoditi inzulin odnosno kod onih koji imaju dijabetes tipa 1 dulje vrijeme. Znanstvenici pretpostavljaju da bi se lijek u širokoj uporabi mogao biti za četiri ili pet godina.

Rezultati najnovije studije pak govore kako lijek može u potpunosti zamijeniti inzulinske injekcije, a kod dijela bolesnika značajno su smanjene potrebne doze kako bi se postigla optimalna količina šećera u krvi.

Dr. Pavlić Renar: Značajan napredak

- Lijek je vrlo obećavajući - smatra i doc.dr. Ivana Pavlić Renar iz Zavoda za endokrinologiju KBC-a Zagreb. Dodaje da bi lijek mogao biti značajan napredak u liječenju dijabetesa tipa 1 kod mladih čija je bolest tek na početku.

- Problem dosadašnjih lijekova koji su imala sličnu funkciju bile su izrazito velike nuspojave pa se od njih odustalo već u početnim fazama ispitivanja - kaže dr. Pavlić Renar.

Dijabetes TIP 1

- u Hrvatskoj oko 17.000 oboljelih

- javlja se u mlađoj dobi, i to naglo

- autoimuna bolest kod koje protutijela uništavaju beta stanice gušterače

- bolesnici su osuđeni na doživotnu terapiju inzulinom

- u 10 posto postoji obiteljsko nasljeđe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 13:10