ISTRAGA U LUCI

NOVI DETALJI TRAGEDIJE HRVATA U KINESKOM MORU Splitski pomorac stradao je jer se nije držao pravila?

Više detalja znat će se kada se sve istraži, tek nakon što brod uplovi u kinesku luku
 iStock, Facebook

Pomorac iz Splita poginuo je u noći s četvrtka na petak na brodu Bene koji plovi pod hrvat skom zastavom za kompaniju Jadroplov.

Ovu nam je informaciju potvrdio Branimir Kovačić, predsjednik uprave Jadroplova, ističući da se to dogodilo oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u Kineskom moru.

Brodsko pravilo

Prema njegovim riječima, po svim dosadašnjim saznanjima radilo se o nesretnom slučaju, a više detalja znat će se kada se sve istraži. Bene je brod za rasuti teret, a u trenutku nesreće bio je prazan.

- Nešto slično nije nam se dogodilo već dugo vremena i svi smo jako potreseni ovim događajem - rekao nam je Kovačić, ne otkrivajući identitet stradalog pomorca.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o mladom Splićaninu Filipu Rinčiću, 25-godišnjaku koji je na brodu bio mornar. Do nesreće je navodno, došlo tijekom poslova na čišćenju brodske štive, a nesretnog je mladića, kako smo doznali, prikliještio poklopac na otvoru za silazak u unutrašnjost broda, takozvana pukaporta. Riječ je o poklopcu koji, ovisno o veličini štive, može težiti od nekoliko stotina kilograma do nekoliko tona. Nesreće poput ove, kako kažu pomorski eksperti, nisu rijetkost pa je jedno od pravila na brodu da se ne smije približavati štivi kad se pukaporta spušta. U trenutku kada se nesreća dogodila brod Bene je plovio iz luke Ningde za Tijanin. Riječ je o brodu duljine 189,80 metara, nosivosti 50.212 mt.

Istraga u luci

Izgrađen je 2001., a Jadroplov ga je preuzeo 2013. godine. Posadu broda čine hrvatski pomorci, njih 20-ak, a kako smo neslužbeno doznali, svi su vrlo uznemireni zbog nesreće, no brod zbog pomorskih propisa mora nastaviti do luke ukrcaja. Jadroplov bi nakon dolaska u luku trebao obavijestiti hrvatsko konzularno predstavništvo, koje potom obavještava kineske vlasti i onda slijedi istraga po čijem okončanju tijelo preminuloga može biti vraćeno kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:51