PONIŠTENA OPOMENA

Novi detalji afere ‘Daj pet‘: ‘Učiteljica nije dobila opomenu zbog promjene ocjena, već drugih propusta‘

Većinom glasova Školski odbor Klasične gimnazije je poništio opomenu pred otkaz profesorici matematike

Klasična gimnazija u Križanićevoj u Zagrebu

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Članica Školskog odbora Klasične gimnazije Nadežda Čačinovič potvrdila je u srijedu da su jučer većinom glasova poništili opomenu pred otkaz profesorici matematike koja je naknadno povisila zaključene ocjene nekolicini učenika, među kojima i sinu predsjednika Republike.

"Za poništenje odluke ravnateljice Zdravke Martinić-Jerčić o opomeni pred otkaz glasala su tri predstavnika iz same škole te predstavnik roditelja, dok su protiv bila tri člana iz redova osnivača – grada Zagreba", rekla je Hini Čačinovič.

Ova odluka uslijedila je nakon što je profesorica matematike od Školskog odbora zatražila zaštitu svojih prava, a nakon što joj je ravnateljica izrekla opomenu pred otkaz na prijedlog Prosvjetne inspekcije koja je u Klasičnu došla zbog afere s naknadnim mijenjanjem već zaključenih ocjena u razredu sina predsjednika Republike.

Čačinovič je istaknula da su jučer na sjednici Školskog odbora dugo i odlučivali o tome jer nije sasvim jasno kakva je pravna situacija s obzirom da za takvu vrstu opomene kakvu je dobila nastavnica matematike nije ništa navedeno kao mogućnost žalbe.

"Pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje nam nije ništa odgovorilo po tom konkretnom pitanju nego nam je dalo nerazumljiv odgovor da Školski odbor po Zakonu o odgoju i obrazovanju ima pravo odlučivati o pitanjima koja se tiču radnog odnosa", naglasila je.

Dodala je i da vanjski članovi, među kojima i ona, nisu glasali za takvu odluku jer to nije stvar iz radnog odnosa, već stvar upozorenja inspektora koji je to naložio ravnateljici.

Čačinovič: Profesorica matematike nije dobila opomenu jer je promijenila ocjene

Čačinovič je kazala da profesorica matematike nije dobila opomenu jer je promijenila ocjene "već zbog drugih stvari koje su (inspekcija) pronašli - oko nečega što je upisivala ili nije upisivala u dnevnik, jer je raspustila razred 20 minuta prije i slično".

"Stvar sa ocjenama uopće nije bila stvar razmatranja već je bilo samo pitanje toga na čemu je inspektor osnovao svoju preporuku za opomenom", dodala je.

Ravnateljica Klasične gimnazije Zdravke Martinić-Jerčić Hini nije željela ništa komentirati, pa niti potvrditi informacije oko poništenja odluke te je uputila na web stranicu škole gdje će biti objavljeni zaključci Školskog odbora.

Klasična gimnazija u srpnju se našla u aferi nazvanoj "Daj pet", nakon što je u javnost procurio e-mail supruge predsjednika Republike Sanje Musić-Milanović ravnateljici u kojem se žalila na profesoricu iz matematike, četiri dana nakon završetka nastave.

Nakon toga su izmijenjene ocjene nekolicini učenika, među kojima i mlađem sinu predsjednika države.

Nastavnica matematike u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, kasnije je za jedan medij rekla da je to učinila upravo na zahtjev ravnateljice škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23