PREDSJEDNIČKI IZBORI

NOVI CROBAROMETAR - KOGA BI BIRALA HRVATSKA Tko je već sad izgubio najviše svojih birača, a tko je najizgledniji pobjednik u utrci za Pantovčak?

 
Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić
 Darko Tomas, Damjan Tadic, Goran Mehkek, Boris Kovacev / CROPIX

Rezultati prvog istraživanja javnog mnijenja provedenog nakon što su Zoran Milanović i Miroslav Škoro objavili da će se kandidirati na predsjedničkim izborima pokazuju da najveće šanse kod birača ima aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, da je iza nje Zoran Milanović, a na trećem je mjestu i bez šansi za ulazak u drugi krug trenutno Miroslav Škoro.

Istraživanje je provedeno za Dnevnik Nove TV tijekom posljednja dva dana, i to na uzorku od 1000 ispitanika.

Trenutno raspoloženje birača je takvo da Kolinda Grabar-Kitarović dobiva 37,1 posto birača, Zoran Milanović može računati na njih 31 posto, a Miroslav Škoro trenutačno ima potporu od 19,5 posto. Mislav Kolakušić je na 6,4 posto, a Ivan Pernar može zasad računati na glasove 3,1 posto birača. Ostali kandidati dobivaju 2,8 posto.

U drugom krugu, ako uđu Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, pobjeđuje predsjednica s potporom od 56,1 posto prema 35,9 posto, a ni za koga ne bi glasovalo njih 4,2 posto, ne zna njih 3,8 posto.

Predsjednica pobjeđuje i Miroslava Škoru u drugom krugu, istina omjerom 50,2 posto prema 35,5 posto. Nikoga ne bi u tom slučaju biralo 9,2 posto birača, a ne zna njih 5,1 posto.

Najzanimljivije izgleda utrka Milanović - Škoro. U njoj Škoro dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 41,1 posto. Nikoga ne bi izabralo 6,5 posto birača, a ne zna njih 3,8 posto.

U istraživanju se obradilo i pitanje koji bi kandidat dobio najviše glasova od koje skupine birača. Proizlazi da aktualna predsjednica Grabar-Kitarović može računati na dominantno birače HDZ-a, točnije njih 81,8 posto koji će za nju glasovati. Za nju bi se opredijelilo i 51,6 posto birača Mosta, ali i 30,1 posto birača Suverenista te čak 21,4 posto birača Živog zida.

Zoran Milanović može računati na 80,2 posto birača svoje stranke SDP-a, u visokom postotku, od 80,1 posto, dobiva i podršku birača stranaka Amsterdamske koalicije, ali i 22,5 posto birača Živog zida.

Miroslav Škoro prije svega ima potporu Suverenista, njih 69,1 posto glasovat će za njega, ali i Neovisnih za Hrvatsku, čijih će mu 60,1 posto dati svoj glas. I on ima značajnu potporu birača Živog zida - njih 23,5 posto glasovalo bi za Škoru - ali i birača Mislava Kolakušića, njih 27 posto. Ovakav raspored glasova pokazuje da je Škoro kandidat krajnje desnih stranaka te da može osvojiti dio protestnih glasova koji su se prije raspoređivali Mostu, pa Živom zidu, a na posljednjim izborima za Europski parlament išli Mislavu Kolakušiću.

Zanimljiv podatak koji je otkrilo ovo istraživanje govori da je Kolakušić izgubio više od 40 posto svojih birača u predsjedničkoj utrci i sada može računati samo na njih 52 posto.

Istraživanje rejtinga predsjedničkih kandidata, redoviti Crobarometar što ga objavljuje Dnevnik Nove TV, provodi se od 1. do 20. u mjesecu, no on je tek manjim dijelom obuhvatio Milanovićevu objavu predsjedničke utrke, a nikako i objavu Miroslava Škore da ulazi u utrku za Pantovčak.

U tom je istraživanju, primjerice, bilo 12 potencijalnih kandidata. Za Kolindu Grabar-Kitarović glasovalo bi 36 posto birača, za Zorana Milanovića njih 21 posto, za Miroslava Škoru 12 posto, a za Mislava Kolakušića njih 11 posto. Svi ostali nisu dobivali više od 3 posto glasova. Nakon objave kandidatura stvari su se promijenile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:17