NOVOIZABRANI MINISTAR

Novaković o Bačiću koji je glasovao sam za sebe: ‘Ispitat ćemo to i kazniti ga kao i njegovog kolegu‘

Saborski zastupnici, prije nego što postanu ministri, mogu aktivirati zamjenu koja bi mogla glasati za njih, poručila je

Nataša Novaković

 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u utorak kako će Povjerenstvo u slučaju novoizabranog ministra graditeljstva Branka Bačića, koji je u Saboru glasovao sam za sebe, ispitati činjenice i postupiti kao u nedavnom sličnom slučaju.

"Povjerenstvo je nedavno pokrenulo postupak u jednom sličnom predmetu. Povjerenstvo će svakako ispitati činjenice, koje su takve kakve jesu, jer je javno izjavio da je glasao sam za sebe te postupiti kao i u predmetu koje je imalo na dnevnom redu prije nekoliko tjedana", rekla je Novaković za Hinu.

Na Bačićeve kritike Povjerenstvu, odgovorila je kako on ima pravo na svoje mišljenje, a Povjerenstvo ima pravo na svoje.

"Može glasati sam za sebe, ako tako odluči, no s druge strane, mislim da saborski zastupnici, prije nego što postanu ministri, mogu aktivirati zamjenu koja bi mogla glasati za njih", poručila je.

Međutim, odluka Bačića, odnosno novog ministra je takva kakva je - glasao je sam za sebe, a Povjerenstvo će postupiti kao što je postupilo i u predmetu dosad, ponovila je Novaković.

Naime, Povjerenstvo je u prosincu utvrdilo da je ministar rada Marin Piletić prekršio zakonske odredbe jer je u travnju kao saborski zastupnik glasao za prijedlog svojeg izbora na ministarsku dužnost, iako je, kako ističe Povjerenstvo, bio dužan izuzeti se od glasovanja.

Bačić je za novu dužnost, gdje je naslijedio Ivana Paladinu, dobio glasove 77 od ukupno 151 zastupnika, a među glasovima "za" bio je i njegov.

U utorak je rekao kako je namjerno glasao sam za sebe, svjestan činjenice da je Piletić kažnjen za isto s 4000 kuna, a poručio je i kako smatra da je u pravu.

"Da je, kojim slučajem, danas predsjednik Vlade uz mene predložio još jednog ministra iz redova zastupnika vladajuće većine, danas bi Vlada pala jer po tumačenju Povjerenstva, mi ne bismo mogli glasati za sebe", istaknuo je Bačić, pojasnivši kako u tom slučaju ne bi imali potrebnu većinu od 76 ruku.

Toliko o razumijevanju Povjerenstva uloge zastupnika i dužnosnika u svom redovnom poslu, poručio je, između ostaloga, Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:14