RADOVI PRI KRAJU

Nova ulaganja od dvadeset milijuna kuna u dotrajale objekte Lječilišta Topusko

Pri završetku su radovi energetske obnove lječilišne zgrade od 16 milijuna kuna, te uređenja interijera zgrade Petrova gora

Ivan Celjak

 Ronald Goršić/Cropix

Novim ulaganjima od 20 milijuna kuna u dotrajale objekte Lječilišta Topusko i tvrtke TOP-TERME stvaraju se preduvjeti za brži razvoj tog lječilišnog i turističkog središta, rekao je u utorak sisačko-moslavački župan Ivan Celjak prilikom obilaska radova koji su u završnoj fazi.

Pri završetku su radovi energetske obnove lječilišne zgrade od 16 milijuna kuna, te uređenja interijera zgrade Petrova gora u vrijednosti 4 milijuna kuna. Time će se povećati energetska učinkovitost, obnovit će se fasada i rekonstruirati sustav grijanja. Unutarnjim uređenjem poboljšat će se smještajni kapaciteti.

Župan Celjak rekao je kako će se energetskom obnovom osjetno smanjiti režije.

"Petrova gora Lječilišta Topusko znači mnogo za samo Topusko i za Lječilište, jer će korisnici dobiti veći i ugodniji komfor. Ovo nisu jedini projekti koji će se provesti u kompleksu Topusko, tj. Lječilištu i TOP-TERMAMA", dodao je Celjak.

Raspisana je javna nabava za obnovu hotela Toplica, koja isto tako uključuje energetsku obnovu, rekonstrukciju unutarnjih bazena, nove wellness sadržaje i modernizaciju soba. Upravo s tim projektom želimo privući što veći broj turista u Topusko, dodao je župan Celjak

Najavio je da u ponedjeljak kreću radovi na projektu REWARDHeat. To je zajednički projekt Lječilišta Topusko, TOP-TERMI i jedne tvrtke iz Islanda, vrijedan je 1,8 milijuna eura, a odnosi se na rekonstrukciju toplovodne mreže.

Projekt REWARDHeat (Renewable and Waste Heat Recovery for Competitive District Heating and Cooling Networks) predstavlja novu generaciju niskotemperaturnih mreža daljinskog grijanja i hlađenja, koja će moći iskoristiti obnovljivu i otpadnu toplinu, dostupnu na niskoj temperaturi.

Lječilište Topusko jedna je od osam demo lokacija projekta REWARDHeat, pojasnio je ravnatelj Domagoj Mosler, istaknuvši da je riječ o programu u kojem sudjeluje 28 partnera iz 10 europskih zemalja, ukupne vrijednosti 19 milijuna eura.

U dijelu koji se odnosi na Lječilište Topusko obnovit će se veći dio centralne toplinske stanice i toplovodne mreže prema kompleksu Lječilišta Topusko i društva TOP-TERME d.o.o. te uvesti upravljanje i nadzor. Vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura od čega je najveći dio financiran europskim sredstvima (1,3 milijuna eura). Partneri na projektu su Thermaflex iz Nizozemske te njemačko poduzeće Enisyst, rečeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:47