REFORMA

NOVA PRAVILA U ZATVORIMA Dobrim zatvorenicima vilica i nož, a rizičnima samo žlica

 Sergej Dreschler / Novi list / EPH

Zatvorenik ima jedan zub, a za obrok dobije pečeni komad mesa, koji mora pojesti žlicom. Iako takav “pothvat” može izgledati komično, prema mišljenju Lore Vidović, pučke pravobraniteljice, za zatvorenike je to ponižavajuće. Zatvorenicima je oduzeta sloboda, ali ne moraju biti lišeni osnovnih ljudskih prava pa je upravo to bio razlog zbog kojeg je Ministarstvo pravosuđa prihvatilo preporuku pučke pravobraniteljice i uvelo kompletan pribor za jelo od rostfraja koji se sastoji od žlice, noža i vilice u svim zatvorskim ustanovama osim u zatvorima u Lepoglavi, Zagrebu, Glini i Bolnici za osobe lišene slobode.

Riječki zatvor

Prethodno su obavljene i sigurnosne procjene i upravo je to razlog zbog kojeg su navedene tri ustanove izuzete od kompletnog pribora za jelo.

Nakon što im je godinama na raspolaganju bila samo metalna žlica, bez obzira na to jesu li na meniju juha ili odresci, zatvorenici u riječkom zatvoru odnedavno se mogu koristiti cijelim setom metalnog pribora za jelo, uključujući vilicu i nož.

Novotarija je to u svim hrvatskim kaznenim tijelima, uvedena, kako nam je objasnio upravitelj Zatvora u Rijeci Josip Grgurić, s ciljem ostvarivanja humanijeg načina izdržavanja kazne i poštivanja svih zakonom određenih ljudskih prava. Nova je pravila naložio Središnji ured Uprave za zatvorski sustav prema preporuci Ureda pučke pravobraniteljice. Ured je na potrebu humanijeg izdržavanja kazne zatvora upozorio kroz Nacionalni preventivni mehanizam, a uvođenje pribora za jelo bila je jedna od preporuka pučke pravobraniteljice. U preporuci se navodi da nije bitno od kojeg je materijala pribor, nego da je upotrebljiv i odgovarajući za jelo. Plastični pribor također je razmatran kao mogućnost, ali je zaključeno da i on može biti neodgovarajući i preskup. Riječki je zatvor s takvom praksom započeo u studenome 2015. Osim u riječkom zatvoru, kompletan pribor od prošle se godine koristi i u kaznionici u Gospiću. Kompletan pribor za jelo neće dobiti ni sigurnosno rizični zatvorenici. Novo se pravilo provodi tako da službenici zaposleni u kuhinji ovisno o dnevnom jelovniku, odnosno vrsti obroka i namirnica koje se poslužuju toga dana, odrede je li za konzumaciju nužno imati vilicu i nož.

Vlastite žlice

U tom slučaju unošenje vilica i noževa u zatvoreničke sobe nadziru i prebrojavaju službenici pravosudne policije. Isto se čini i pri iznošenju nakon završetka objeda - kaže Grgurić. U riječkom zatvoru, naime, ne postoji zajednička blagovaonica, nego zatvorenici jedu u sobama, a trajanje objeda je sat vremena. Broj vilica i noževa, naravno, mora biti isti pri ulazu i izlazu iz sobe. Kako nam je ispričao Grgurić, dosadašnja je praksa bila da svaki od zatvorenika ima svoju žlicu koju drži u sobi, a prema želji, u zatvorskoj kantini mogli su kupiti plastični pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, što su neki od njih i koristili. Iz higijenskih razloga, plastične vilice i noževi nakon završetka objeda završavali su u smeću.

- Moram priznati da, što se tiče pribora za jelo, ni prije ni sada nije bilo nikakvih prigovora zatvorenika - kaže Rajka Pavić, voditeljica Odjela tretmana Zatvora u Rijeci, a prema njezinim riječima, zatvorenici znaju prigovarati doista na svašta.

Nema prigovora

Pravila o metalnom priboru u riječki su zatvor, navode nadležni, uvedena bezbolno. - Do sada u zatvorskom sustavu nije zabilježen niti jedan incident vezan uz korištenje cjelovitog pribora za jelo. Tako ni u riječkom zatvoru, po tom pitanju, nismo imali nikakvih problematičnih ili sigurnosno rizičnih situacija - kaže Grgurić. U prijevodu, osim što pravosudni policajci sada imaju nešto više posla oko distribucije objeda s brojanjem vilica i noževa, u riječkom se zatvoru nije puno toga promijenilo.

Prema riječima Gordana Čagljevića, voditelja Odjela osiguranja, u slučaju postojanja rizične sigurnosne procjene za pojedinog zatvorenika prema kojemu se provodi posebna mjera održavanja reda i sigurnosti iz Zakona o izvršenju kazne zatvora, njemu se može uskratiti konzumacija obroka uporabom vilice i noža. No, kako kaže Čagljević, otkad je uveden metalni pribor u Rijeci nisu imali takvog slučaja. Zatvor u Rijeci i inače nije poznat po incidentima. Većina je zatvorenika u istražnom zatvoru, a uglavnom se radi o manjim kaznenim djelima, krađama, razbojstvima i slično. Oni koji su ovdje na izdržavanju kazne služe samo presude do tri godine zatvora.

Rad na prevenciji

Jedan od problema definitivno je prekapacitiranost. Ukupni je kapacitet Zatvora u Rijeci 116 zatvorenika, no trenutačno je ovdje 131. Od tog broja, 74 ih je u istražnom zatvoru, 56 je pravomoćno osuđenih, a jedan je kažnjenik. U sobama su minimalno dva zatvorenika, no većina je soba za četiri do osam osoba. Napadi na pravosudne policajce vilicom ili nožem ili pak samoozljeđivanje priborom za jelo do sada nisu zabilježeni. Čagljević kaže da se puno radi na prevenciji, kroz razgovor sa zatvorenicima, raspored po sobama, tako da se potencijalni incidenti unaprijed izbjegavaju. Kako kaže Rajka Pavić, svakodnevni život zatvorenika nije baš kao u filmovima - uglavnom se svodi na igranje šaha, radionice i slične aktivnosti. U slučaju kada bi ipak došlo do zloporabe pribora za jelo, zatvorenik bi stegovno odgovarao.

Što se hrane tiče, ona je u riječkom zatvoru dosta solidna u odnosu na druge kaznionice, a namirnice uglavnom stižu iz Valture, gdje sami proizvode hranu. Upućeni kažu da se u Zatvoru u Rijeci jede bolje nego zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:48