NOVI NAČIN OPERIRANJA

NOVA METODA U KBC-u ZAGREB ‘Operiramo srčane greške tako da se rez gotovo i ne vidi’

 CROPIX

Moje željezo u krvi bilo je nisko, ali ne prvi put. No, liječnica je zaključila da bi ipak trebalo napraviti neke pretrage. Rezultat? Ultrazvučni pregled pokazao je da imam otvor na pregradi između dviju pretklijetki za koji uopće nisam znala!

Objasnili su mi da je to zapravo urođena srčana mana koju treba operirati. No, nekako mi se nije dalo. Bila sam maturantica, činilo mi se da prvo trebam završiti školu pa ću onda odlučiti. Tako je i bilo - od saznanja i postavljanja dijagnoze prošlo je gotovo godinu dana, a pokazalo se da je zapravo dobro što sam čekala. Na kraju sam operirana poštednom operacijom koja se tek počela raditi na Rebru, odnosno rez ispod dojke upola je manji od onog koji bi bio da sam išla na klasičnu operaciju, objašnjava 19-godišnja Ana svoj put od iznenadne loše dijagnoze do ozdravljenja.

Rez manji od 8 cm

Imala je sreću jer se s dvogodišnje edukacije u bostonskoj bolnici Brigham nedavno vratio mladi kardiokirurg dr. Željko Đurić i na Kliniku za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb “donio” novu metodu operiranja srčane greške kakvu je imala Ana.

- Riječ je o prednjoj desnoj mini torakotomiji kao poštednoj operaciji otvora na pregradi između dviju srčanih pretklijetki - objašnjava dr. Đurić. Klasična operacija ove srčane greške podrazumijeva uzdužni rez na prsnom košu od najmanje 20 centimetara.

- Poštedni rez, pak, radi se ispod dojke i ne premašuje osam centimetara, što je vrlo važno osobito za mlade djevojke jer se gotovo i ne vidi - kaže dr. Đurić. Dodaje kako mu je pri prvoj operaciji pomagao stariji kolega dr. Dražen Belina. Zapravo, poanta je u tome da se kroz taj mali otvor učini sve da se pregrada “popravi” kao što bi se to učinilo s klasičnom operacijom.

- Malo je mjesta, a problem zahtijeva veliku vještinu. Upravo zbog upola manjeg otvora operacija traje od tri do četiri sata, malo dulje od one klasične - objašnjava dr. Đurić.

No, oporavak nakon novog zahvata ipak je kraći. Dosad su na Rebru učinjene dvije operacije. Srce je na taj način operirano i jednoj petnaestogodišnjakinji koja je Ani bila bila “uzor”, odnosno kad je vidjela kako je ta mlada pacijentica dobro nakon operacije, i ona se lakše odlučila za novu metodu. Bolovi su također manji i traju kraće.

- Pokazalo se da su naše pacijentice već nakon dva dana bile jako dobro - kaže dr. Đurić.

Potvrđuje to i Ana. - Od operacije je prošlo tek nešto više od dva tjedna, dobro se osjećam, a bolovi su rijetki. Još se privikavam na novo disanje i činjenicu da više ne čujem vlastito srce kao što je bilo donedavno - kaže Ana. Ističe kako tek sada vidi razliku.

- Za ‘rupicu’ na pregradi nisam znala, ali činjenica je da sam se cijeli život brzo umarala, osobito kod većih fizičkih napora ili, npr., kod trčanja. No, nisam to osjećala kao da nešto nije u redu - odgovara Ana na pitanje je li prije prošlogodišnjih pretraga imala nekih zdravstvenih smetnji.

Prednosti nove metode

Također kaže da joj, s obzirom na godine, nije bilo svejedno gdje će biti i koliki će biti ožiljak nakon operacije. Onaj uzdužni, na prsnom košu kakav ostaje nakon klasične operacije otvora na pregradi klijetki, vrlo je vidljiv za cijeli život pa je vrlo brzo odlučila nakon što joj je dr. Đurić objasnio sve prednosti i mane nove metode. Ističe da je očito sudbina uplela svoje prste kad je lani odgodila operaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:14