NOVI RAVNATELJ

NOVA ERA INSTITUTA Radman dao ostavku, na čelo MedILSa dolazi znanstvenik Merćep

Ja ne želim biti ravnatelj jer je to administrativna uloga, kaže dosadašnji ravnatelj Radman

Miroslav Radman , naš poznati, svjetski poznat znanstvenik i dosadašnji ravnatelj Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS), više neće biti čelnik te splitske institucije, potvrdio nam je danas u kratkom razgovoru.

Na tom će ga mjestu, neslužbeno se može čuti u znanstvenim krugovima, najvjerojatnije zamijeniti prof. dr. Mladen Merćep, direktor i osnivač tvrtke Amalgen koja se bavi istraživanjem u prirodnim, tehničkim i tehnološkim znanostima. Merćep pripada samom vrhu domaćih znanstvenika. Radio je u istraživačkom centru Plive, predaje i radi na nekoliko medicinskih fakulteta i institucija u Hrvatskoj i inozemstvu, a slovi kao vrhunski istraživač.

MedILS je 15. siječnja raspisao natječaj za ravnatelja u kojem se traži kandidat s barem 10 godina radnog iskustva na vodećim znanstvenim i menadžerskim pozicijama te barem 10 patentnih prijava.

Merćep zasigurno zadovoljava kriterije jer ima gotovo 30 prijavljenih patenata, te više od 1400 citata iz 18 radova. Sudjelovao je u razjašnjenju toga kako ugibaju aktivirani T limfociti, što ima izniman značaj jer poremećaj smrti aktiviranih limfocita T može prouzročiti autoimune bolesti i tumore.

Radman će se ubuduće baviti isključivo istraživanjem, a ne više administracijom, i to je ono što je zapravo htio.

- O imenima kandidata još ne mogu govoriti. Ja ne želim više biti ravnatelj jer je to administrativna uloga. Sada ću biti direktor istraživanja - rekao je Radman i najavio sastanak Upravnog vijeća MedILS-a sredinom veljače.

Tada će javnosti biti poznat daljnji program i rad Instituta. Na osnovi dosadašnjih istraživanja predstavit će se nove smjernice, ali Radman ne otkriva puno o budućnosti MedILS-a. Kaže samo da je problem financija riješen i da sada ima novca za istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:14