ZAJEDNIČKI NASTUP NA IZBORIMA

NOVA BERNARDIĆEVA POJAČANJA Restart koaliciji pridružuje se IDS, a u jednoj izbornoj jedinici dogovorili su se i s Čačićevim Reformistima

 
Darijo Vasilić, Boris Miletić, Davor Bernardić, Goran Aleksić i Radimir Čačić niže
 Goran Šebelić / Željko Hajdinjak / CROPIX

U subotu će SDP objaviti imena svojih članova koji će „držati“ listu njihove Restart koalicije u 8. izbornoj jedinici, točnije za Istru i Kvarner. Kazao je to čelnik SDP-a Davor Bernardić danas u Puli u Povijesnom muzeju Istre gdje je službeno predstavljena njihova suradnja s IDS-om i PGS-om koji će na toj listi dobiti 4 mjesta.

U svom su programu danas čelnici stranaka, koje su potpisale sporazum o koaliciji, Davor Bernardić, Boris Miletić i Dario Vasilić, istaknuli da su im glavne točke programa decentralizacija, reforma školstva i zdravstva, poticanje investicija i smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu na 10 posto.

Zajednički cilj

- S našim regionalnim partnerom PGS-om borimo se godinama za dobrobit naših regija, a sa strankama Restart koalicije dijelimo zajedničke vrijednosti. Svi smo se okupili s jednim zajedničkim ciljem da zaustavimo val nacionalizma i mržnje, te da krenemo graditi progresivnu i naprednu Hrvatsku. Vrijeme je da se Hrvatska totalno decentralizira. Vidimo da je centralistički način vladanja potrošen. Bez decentralizacije zemlje teško da možemo govoriti o rastu i napretku. Stoga inzistiramo na tome da se daju ovlasti regijama, općinama i gradovima kako bi naše gospodarstvo moglo prodisati, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

- Istra je napredna, kreativna i poduzetna te jaka i svoja. Postali smo dio progresivnog saveza kako bi Istra bila još jača i ostala svoja, poručio je Miletić.

Bernardić je pak kazao kako je cilj da Hrvatska za četiri godine bude poput Istre - „uvijek korak ispred“, kako stoji u aktualnom sloganu IDS-a.

- Cilj naše suradnje je da se u Hrvatskoj provedu korjenite promjene. Naša zemlja je danas u teškoj gospodarskoj situaciji. Naslijedit ćemo rekordan državni dug od 315 milijardi kuna te gospodarski pad koji će biti najveći u zadnjih 30 godina novije hrvatske povijesti. Stanje u zdravstvu je nikada lošije, dugovi su rekordni, liste čekanja nikad duže, a egzodusi medicinskih sestara i liječnika veliki. Istodobno reforma tog sustava ne postoji, a kulminirala je situacija i u obrazovnom sustavu, kazao je Bernardić. I on je ponovio da Hrvatskoj treba decentralizacija, ali i regionalizacija, s time da će Istra zadržati svoju posebnost.

EU fondovi

- Zato nam je potrebno upravljanje europskim fondovima. Hrvatska je nažalost zadnja po iskorištenosti sredstava iz europskih fondova. Iskoristili smo tek 30 posto sredstava. Ostalo je 50 milijardi kuna koje Hrvatska može i mora iskoristiti, istaknuo je i dodao da će se kroz nove hrvatske regije ta sredstva moći brže povući, a ne kao dosad samo kroz ministarstva. Razvoj vidi i kroz stavljanje napuštene državne imovine u funkciju sporta, kulture, zdravstva te turizma, ali i obradu neobrađenog državnog poljoprivrednog zemljišta. U turizmu vidi ključ uspjeha u smanjenju PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu na 10 posto. Istaknuo je i da se baš u turizam posebno treba ulagati s obzirom da će ove godine imati veliki podbačaj.

- Nažalost, od navodnog velikog utjecaja Hrvatske u Europskoj uniji i Plenkovićevog velikog ugleda u Bruxellesu nema ništa. Sebastian Kurz nam je zatvorio granice, Manfred Weber, predsjednik kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, rekao da je koridor između Hrvatske i Njemačke glupost, poručio je Bernardić koji je komentirao i HDZ-ov program.

- HDZ-ov program je nešto najluđe smo što vidjeli u dugo, dugo vremena, kazao je predsjednik SDP-a citirajući naslov jednog članka na internetu. Dodao je da nema potrebe komentirati izborni program koji je sastavio ministar Ćorić koji je u osumnjičen u tri korupcijske afere u zadnjih 10 dana.

Suradnja 'poskrivećki' dogovorena

Na pitanje novinara da je suradnja s IDS-om dogovorena poskrivećki, daleko od očiju lokalnog SDP-a u Istri koji je velika oporba ovoj regionalnoj stranci u pojedinim gradovima i općinama, Bernardić je kazao kako je takva konstatacija pregruba.

- S IDS-om smo u dvije Vlade, koja je bila predvođena SDP-om, bili u koaliciji. Naša suradnja je bila dobra. Već smo izlazili na izbore i nema razloga da sada to ne napravimo jer je jasno da je vrijeme za promjene. Uvijek na lokalnoj razini postoje razmimoilaženja što je normalno jer ljudi imaju različit pogled na svoje lokalne sredine i način rješavanja određenih problema. Važno je da u ovom trenutku naše stranke imaju isti pogled kako treba funkcionirati naša zemlja, kazao je i dodao kako ovime nije definirana suradnja na lokalnoj razini, ali da ovaj savez može biti dobar temelj za suradnju u budućnosti.

- To će ovisiti o lokalnim vodstvima stranaka. Istarski SDP, koji je svakim danom sve jači, ima moju punu podršku, poručio je. Miletić je pak na pitanje zašto je IDS-u bila potrebna suradnja s SDP-om ako i sam može realizirati tri saborska zastupnika, kazao kako s SDP-om dijele iste vrijednosti i da je cilj da se promijeni smjer u kojem Hrvatska ide.

Čačićevi Reformisti idu s Restart koalicijom u VI. izbornoj jedinici

Reformisti Radimira Čačića u VI. će izbornoj jedinici podržati listu Restart koalicije. Gradonačelnik Petrinje, Darko Dumbović, dobiti će 10. mjesto na listi s kojega bi, vjeruju u stranci, mogao osvojiti saborski mandat.

Reformisti i Restart koalicija sklopili su dogovor prema kojemu će, osvoji li Bernardićeva koalicija relativnu izbornu pobjedu, Reformisti podržati Restart koaliciju u formiranju Vlade.

Radimir Čačić kaže da Reformisti žele zadržati centrističku poziciju. On je uvjeren u relativnu pobjedu Restarta na izborima u srpnju.

- Kladio bih se u omjeru 2:1 da će Restart dobiti relativnu većinu, što se prije šest mjeseci nije činilo izglednim. Veliki je raspon HDZ-ovih gafova, od gubitka europskih izbora do najnovijih afera s vjetroelektranama - govori Čačić.

Reformisti na izbore izlaze u tri izborne jedinice. U 3., matičnoj, listu će sastaviti samostalno, u 2. će koalirati s nezavisnim Lackovićem i u 6. će se za saborski mandat boriti s liste Restarta. (Višnja Gotal)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:15