TURISTIČKI PROJEKT

NOVA ATRAKCIJA U NAŠEM POZNATOM NACIONALNOM PARKU Visećim mostom dugim 448 metara povezat će srednjovjekovne utvrde

Dvije srednjovjekovne utvrde nalaze se u općinama Promina i Kistanje, a zahtjev parka mora još odobriti nadležno ministarstvo
 REUTERS / HANZA MEDIA

Novu turističku atrakciju priprema Javna ustanova Nacionalni park Krka. Naime, planira se gradnja pješačkog visećeg mosta u dužini od 448 metara i širine 176 centimetara kojim će se povezati starohrvatska srednjovjekovna utvrda Nečven na lijevoj obali rijeke Krke na području općine Promina, s utvrdom Trošenj, koja također datira iz 14. stoljeća, a nalazi se na području općine Kistanje.

Dozvole

- Projekt je još u fazi začetka. Nakon što su autori idejnog rješenja i idejnog projekta podnijeli zahtjev Županijskom odjelu za prostorno uređenje za gradnju visećeg mosta preko kanjona rijeke Krke, određeno je da je za postupak ishođenja lokacijske dozvole potrebno pribaviti posebne uvjete nekoliko nadležnih institucija. Nedavno su sva tijela utvrdila posebne uvjete, a Županijski upravni odjel za zaštitu okoliša svojim rješenjem utvrdio je da je za ovaj projekt potrebno ishoditi i uvjete zaštite prirode. Stoga je i Ministarstvu zaštite okoliša poslan zahtjev za utvrđivanje posebnih uvjeta za gradnju mosta. Nakon utvrđivanja posebnih uvjeta zaštite prirode, te po izradi idejnog i geodetskog projekta Županijskom odjelu bit će podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Po dobivanju ove dozvole, projekt ćemo predstaviti javnosti - kazala je Katia Župan, glasnogovornica JU Nacionalni park Krka.

- Naša javna ustanova donijela je odluku o obnovi ovog kulturnog nasljeđa prilagođenom očuvanju prirode i posjetiteljski atraktivnom, a u sklopu razvoja gornjeg toka Krke i na tragu povijesnih činjenica postojanja mosta preko kanjona rijeke koji je u srednjem vijeku povezivao Nečven-grad na lijevoj s Trošenj-gradom na desnoj obali Krke - dodala je Katia Župan.

Bogata povijest

Inače, u nacionalnom parku uz rijeku Krku pored utvrda Trošenj i Nečven nalaze se ostaci utvrda Kamička, Bogočina i Ključice, sve iz 14. stoljeća, koje po svojim dimenzijama spadaju među najznačajnija obrambena zdanja u Hrvatskoj.

Srednjovjekovna utvrda Nečven sagrađena je na samom rubu litice na lijevoj obali Krke, a njezini prvi gospodari bili su Nelipići, vlasnici čitavog prominsko-miljevačkog kraja. U njihovu vlasništvu utvrda je bila do 1421.godine, a nakon toga dolazi u posjed plemićke obitelji Martinušić.

Početkom 16. stoljeća Nečven osvajaju Turci, u čijim rukama ostaje sve do 1688. godine. Nasuprot utvrdi Nečven, na desnoj obali Krke, uzdiže se srednjovjekovna utvrda Trošenj koja je nekada bila u posjedu hrvatske velikaške obitelji Šubića koja je u cijelosti nadzirala desnu obalu Krke. Vjerojatno je podignuta zbog čuvanja i nadziranja strateški važnog mosta preko rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:08