SPORNA ODLUKA

Nogalo nepravomoćno dobio na sudu: Proglasili nezakonitom njegovu smjenu s čela Dječje bolnice Srebrnjak

‘Meni je to satisfakcija jer je iz presude jasno da ništa nisam učinio protuzakonito‘, izjavio je Nogalo
Boro Nogalo
 Bruno Konjevic/Cropix

"Da zadovoljan sam prvostupanjskom presudom po kojoj se trebam vratiti na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, ali slijedi još posla do pravomoćnosti presude. Naime, potpuno je bilo jasno da je odluka Upravnog vijeća bolnice o mojoj smjeni s mjesta ravnatelja bila protuzakonita, a potvrdio je to i sud koji je relativno brzo donio odluku", kaže Boro Nogalo kojeg je Upravno vijeće bolnice prije godinu dana smijenio s mjesta ravnatelja, a nedavno mu je 'uručen' otkaz i to dok je bio u izolaciji zbog koronavirusa.

No, Nogalo kaže kako se ne predaje jer se, tvrdi, "ne bori za svoju poziciju već za boljitak djece koja se liječe na Srebrnjaku".

"Meni je to satisfakcija jer je iz presude jasno da ništa nisam učinio protuzakonito. Dapače, podsjećam da je bolnica dobila veliki projekt EU vrijedan 450 milijuna kuna za translacijski centar i tog trenutka počele su naše nevolje. Svi koji su radili i u konačnici donijeli ovaj projekt Hrvatskoj smijenjeni su, a preuzele su ga osobe koje nemaju veze s pedijatrijom. To je kao da košarkaši izađu na terene i krenu igrati nogomet pa se još k tome očekuje da budu uspješni. Bolnicu u ovom trenutku vodi specijalizant koji primjerice ne može samostalno potpisati nalaz pacijentu, ali može voditi kliničku bolnicu, što je nevjerojatno", ističe Nogalo.

Dodaje da je očito bolnica zbog puno toga zapela za oko mnogima jer osim projekta i stari dio bolnice "može poslužiti za privatnu kliniku, a i 80.000 četvornih metara na Brestovcu dobar je mamac za razne namjene", drži bivši ravnatelj.

"Bili smo uvjereni da s ovim europskim projektom možemo stvoriti inkubator za hrvatsku znanost, ali su nam ga na kraju uzeli oni koji u njegovu stvaranju nisu sudjelovali. Naprosto, žele se okititi tuđim perjem ", poručuje Nogalo.

Inače, u obrazloženju presude u korist Nogala se navodi da su sva zapošljavanja liječnika na Srebrnjaku bila dogovorena s Upravnim vijećem, točnije njegovom predsjednicom Anom Stavljenić Rukavina. Da nije bilo niti primjedbi na Nogalov rad potvrđuje i činjenica da je biran na ravnateljsku funkciju u nekoliko mandata. Nije dokazan niti financijski gubitak za što je UV optužilo Nogala. Naime, prije godinu dana po kratkom je postupku najprije smijenjen s ravnateljske funkcije Nogalo, a potom i prof.dr. Mirjana Turkalj s mjesta voditeljice europskog projekta.

Grad Zagreb kao vlasnik bolnice tada je tvrdio da je na Srebrnjaku "bilo niz nepravilnosti" pa čak i da je nutricionistkinja glumila liječnika što se također pokazalo neistinitim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:02