ODVJETNIK DAMIRA POLANČECA:

Nobilo: Tek kad Šuker i Dropulić daju zeleno svjetlo, projekt ide... Tako je bilo s Inom

Sjednica Povjerenstva je imala dvojak učinak jer je imala politički karakter, a ne kazneno-pravni
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - S odvjetnikom Antom Nobilom razgovarali smo u srijedu, dan nakon zasjedanja saborskog Povjerenstva o slučaju Ina. Intervju je odradio u pauzi razgovora s trenutno najpoznatijim klijentom, Damirom Polančecom, koji je strpljivo sjedio u susjednoj sobi Nobilova ureda u Amruševoj ulici...

Je li se vaš klijent ovih dana sastao s premijerkom Kosor?

- Nažalost, na to vam pitanje ne mogu odgovoriti. To je stvar moga klijenta i ne tiče se kaznenog postupka - što je moje područje.

U srijedu je na sjednici saborskog Povjerenstva za Inu bilo burno. Polančec je optužio vrh HDZ-a i Vlade za suodlučivanje u pregovorima s MOL-om. Svi su sve znali, rekao je. Je li to dio strategije vaše obrane u kaznenim predmetima za koje se tereti Polančeca?

- Sjednica Povjerenstva ipak je imala politički, a ne kaznenopravni karakter i u tom je smislu imala dvojak učinak. Oproba i SDP bili su zadovoljni jer je Polančec na neki način razotkrio način odlučivanja u vrhu HDZ-a i Vlade. Pokazalo se točnim ono što smo svi slutili, a sada je to jedan insajder i priznao, da je o svim bitnim pitanjima, a takvo je i prodaja Ine, odlučivao vrh HDZ-a. A po statutu su svi članovi stranačkog vrha ujedno ministri Vlade.

A prije svih, premijer i predsjednik HDZ-a koji donosi odluke...

- Ja bih rekao da on donosi odluke na kraju.

Zašto na kraju? Zar u Vladi nisu provodili Sanaderove direktive?

- Pa zato što se o svemu zauzimalo kolektivno stajalište i glasalo na Predsjedništvu HDZ-a.

Želite reći da je Sanader u Predsjedništvu HDZ-a bio samo jedan među jednakima? Odnosno, da su u slučaju Ina svi u vrhu HDZ-a krivi onoliko koliko Polančec i Sanader?

- Želim reći kako se pokazalo, i još će se pokazati, da je i kod prodaje Ine i kod mnogih drugih situacija koje se sada kriminaliziraju Predsjedništvo HDZ-a bilo informirano i da je zauzimalo politički stav. Nakon zauzimanja političkog stava pojedina ministarstva su operacionalizirala i provodila političke odluke. Nije bilo govora da bi Damir Polančec prodao Inu a da to nitko u ovoj državi ne zna...

Ministar Šuker tvrdi da su odlučivali na osnovi onoga što im je prezentirao Polančec... Je li Polančec prenosio sve informacije o pregovorima s MOL-om ili je neke zadržao za sebe i Sanadera?

- Te su prezentacije bile iscrpne. Polančec je to dva puta napravio pred Predsjedništvom HDZ-a, a nakon toga, kad su pregovori oko Ine došli u finalnu fazu, kad su već napisani nacrti ugovora, Sanader je zatražio da se sva dokumentacija dostavi Šukeru i Marini Matulović-Dropulić. Tek kada bi njih dvoje dali definitivnu suglasnost, išlo se prema Vladi i realizaciji projekta.

Hoćete li kao branitelj Damira Polančeca od suda zatražiti da pribavi te zapisnike?

- Svakako.

Očito je da u HDZ-u nije bilo dvostruke linije zapovijedanja

Dužnosnici HDZ-a i Vlade sve češće se ograđuju od postupaka Polančeca i Sanadera. Kao da koriste vašu haašku koncepciju o ‘dvostrukoj liniji zapovijedanja’.

- Mislim da je razvidno da su se odluke na užem kabinetu Vlade i na Predsjedništvu HDZ-a donosile dogovorno, da nema paralelnih linija.

Zbog čega se onda Polančeca inkriminira u aferi Podravka, a Sanadera spominje praktično u svim aferama s javnim poduzećima?

- Damir Polančec u aferi Podravka nije donosio nikakve odluke niti je sudjelovao u tijelima koja su donosila odluke, jer je to privatna tvrtka.

Kako ćete dokazati da je Polančec ispravno informirao Vladu i HDZ? Postoje li zapisnici s tih sastanaka?

- Problem je što su se takve odluke donosile na užem kabinetu Vlade. Koliko znam, saborskom Povjerenstvu i Državnom odvjetništvu iz Vlade nisu dostavljeni takvi materijali, pa pretpostavljam da zapisnici nisu postojali. Ali čuo sam da su na sjednicama Predsjedništva HDZ-a vodili zapisnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:15