PRIKUPLJA DOKAZE

Nobilo na ispitivanje pozvao vrh HDZ-a: Tražimo odvjetnika da nas zaštiti od njegovog terora!

ZAGREB - Anto Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca, u petak je u središnjicu HDZ-a i Vladu uputio poziv čelnim ljudima te stranke da 18. 19. i 20 srpnja dođu u njegov ured kako bi ih ispitao imaju li saznanja o okolnostima predaje upravljačkih prava nad Inom mađarskom MOL-u, te o izdvajanju plinskoga biznisa iz poslovanja Ine.

Od zvučnih HDZ-ovih imena Nobilo je na razgovor pozvao predsjednicu HDZ-a i aktualnu premijerku Jadranku Kosor te članove predsjedništva HDZ-a: Vladimira Šeksa, Luku Bebića, Ivana Jarnjaka, Andriju Hebranga, Ratka Mačeka i Marinu Matulović-Dropulić.

Korisne informacije

Za njih Nobilo procjenjuje da bi mogli imati za istragu korisne informacije o okolnostima prepuštanja upravljačkih prava nad Inom mađarskom MOL-u i izdvajanju plinskoga biznisa. Nobilov poziv je, kako doznajemo, danas stigao na Markov trg i u središnjicu HDZ-a.

Nobilo, koji je već poprilično iznervirao vrh HDZ-a upornim tvrdnjama da su o svim odlukama koje je njegov branjenik Polančec donosio dok je bio potpredsjednik Vlade bili upoznati i članovi predsjedništva HDZ-a kao i članovi užeg kabineta vlade, po svemu sudeći u obrani svoga klijenta namjerava koristiti sve mogućnosti koje mu pruža novi Zakon o kaznenom postupku. Taj je Zakon temeljito promijenio kaznenu istragu kakvu poznajemo u i u nju unio elemente anglosaksonskog istražnoga postupka.

To znači da, iako istragu vodi Državno odvjetništvo, okrivljeni i njegov branitelj imaju pravo, neovisno o DORH-u, prikupljati vlastite dokaze koji im mogu koristiti u postupku.

Jedan od dokaza u istrazi svakako su i iskazi svjedoka, pa njihovo ispitivanje odvjetnik okriveljenog može organizirati samoinicijativno i neovisno o DORH-u. Na temelju razgovora sa svjedocima Nobilo sastavlja bilješku. Kasnije, ako dođe do podizanja optužnice protiv Sanadera, Polančeca i Hernadija, može zatražiti da njegova bilješka o razgovoru sa svjedocima uđe u sudski spis i da se koristi na suđenju.

Svjedočenje u sudnici

Problem za obranu je, međutim, u tome što članovi predsjedništva HDZ-a kao niti bilo koji drugi svjedok nije obavezan odazvati se pozivu okrivljenikova branitelja koji ga želi ispitati u istrazi, to je stvar dobre volje svjedoka. Po novom ZKP-u, jedini poziv kojem se svjedok u istrazi dužan odazvati je onaj kojeg mu uputi Državno odvjetništvo.

S obzirom na verbalnu “artiiljeriju” koju su dosad razmijenili Polančecov odvjetnik i vrh HDZ-a vrlo je vjerojatno da će Kosor i njezini najbliži suradnici Nobilov poziv sa zadovoljstvom ignorirati.

Prema ZKP-u, Nobilo u tom slučaju ima mogućnost predložiti Državnom odvjetništvu da ono u interesu istrage ispita te svjedoke, a DORH prijedlog može prihvatiti ili odbaciti. Daleko je vjerojatnije da će DORH samo uputiti poziv za saslušanje premijerki Kosor i najbližim suradnicima iz vrha HDZ-a, ocijene li da im mogu pružiti korisne informacije o istrazi pokrenutoj protiv Sandera Polančeca i Zolta Hernadija.

Ako u DORH-u odbiju Nobilov prijedlog da se Kosor i članove predsjedništva HDZ-a sasluša u istrazi, a istodobno ih sami ne pozovu kao svjedoke, Polančecu i njegovu odvjetniku ostaje zadnja mogućnost da vrh HDZ-a dovede na svjedočenje. Njihovo saslušanje kao svjedoka mogu zatražiti po svršetku istrage, nakon podizanja optužnice. Polančec i Nobilo mogu naime tražiti da vrh HDZ-a svjeodoči u samoj sudnici, a hoće li do toga i doći odlučit će sudsko vijeće.

Političko pitanje

Slučajno ili ne, na dan kad je u središnjicu HDZ-a stigao Nobilov poziv za svjedočenjem u istrazi o Ini i MOL-u, iz te je stranke procurila informacija kako će angažirati odvjetnika koji bi umjesto visokih dužnosnika, prije svih Šeksa, odgovarao na nezgodna pitanja o slučaju Sanader. Kako naši izvori tvrde, najizgledniji kandidat za tu ulogu je odvjetnik Vladimir Gredelj, bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U JUTARNJEM LISTU OD UTORKA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:18