MEERESROTZ

Njemački mediji upozoravaju građane koji idu na godišnji u Hrvatsku: ‘Na plažama im se događa neugodan fenomen!‘

Možda se nećete moći kupati u inače prekrasnom tirkiznom Jadranskom moru, pišu Nijemci
 Marijo Basic/Cropix

S obzirom na velik broj građana Njemačke koji svoje godišnje odmore provode u Hrvatskoj, tamošnji su se mediji raspisali o cvjetanju mora i ‘smeđoj sluzi‘ koja kupačima neće omogućiti kupanje u inače tirkiznom moru, prenosi Fenix magazin.

– Zapravo je riječ o cvjetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao “morski šmrkalj” („Meeresrotz“), javlja ProSieben.

Isti termin za cvjetanje mora u Hrvatskoj koristi i RTL.

– Sve više plaža u Hrvatskoj okupirano je nepoželjnom morskom travom. Neki turisti javljaju kako je potraga za područjem bez algi bila neuspješna. Tepih od algi je neugodan na koži. Ne pomaže ni činjenica da je to u osnovi normalna prirodna pojava, piše RTL.

Ipak, njemački mediji pišu i kako je riječ o bezopasnoj i neotrovnoj pojavi, no ističu da je moguć neugodan miris.

– Uzrokovana je i povećanom količinom oborina. Iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković saznajemo da se radi o nakupini jednostaničnih algi koje nisu opasne niti otrovne, ali radi se o organskom materijalu koji se raspada pa nastaje miris. “Crvena plima” po noći može izazvati zanimljiv efekt svjetlucanja mora. Dakle, postoje jedan ili dva lijepa aspekta neugodnog fenomena na plaži, javlja “Infovrsar”, prenosi Fenix magazin.

Inače se naglo razmnožavanje zelenih algi u moru događa redovito u proljeće ili ljeto. Zavod za javno zdravstvo RH je priopćio da se to događa pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 05:14