SUSPENDIRANA TJERALICA

NJEMAČKA I AUSTRIJA NEĆE UHITITI HERNADIJA ‘Ne možete mu dvaput suditi za istu stvar’

Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog zbog optužbi da je podmitio Ivu Sanadera
 Vjekoslav Skledar /CROPIX

Unatoč crvenoj Interpolovoj tjeralici i europskom uhidbenom nalogu (EUN) koji je za njim raspisala Hrvatska zbog optužbe da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, prvi čovjek mađarskog MOL-a Zsolt Tamas Hernadi od rujna ove godine može bezbrižno putovati u Austriju i Njemačku. Bez opasnosti da bude uhićen.

Naime, te dvije zemlje članice EU obustavile su potragu za Hernadijem i zapravo jednostrano na svojem teritoriju suspendirale i tjeralicu Interpola i EUN. Proizlazi to iz odgovora koji je MUP RH dobio od Interpola u Beču, a o čemu je izviješten i nadležni Županijski sud u Zagrebu na kojemu se vodi kazneni postupak protiv Hernadija.

Oslobođen u Mađarskoj

Naime, sredinom listopada u stranim je medijima najprije objavljena informacija kako se Hernadi u Beču, unatoč međunarodnoj tjeralici, sastao sa šefom austrijskog OMV-a. MOL je potom istinitost te informacije potvrdio i hrvatskim medijima, pri čemu su dodali da je Hernadi osim u Austriji bio i na poslovnim sastancima u Njemačkoj.

Ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić rekao je tada da je Hrvatska odmah poslala prosvjednu notu Austriji i Njemačkoj s pitanjem kako je moguće da njihovi nadležni organi i tijela nisu postupili po uhidbenom nalogu i tjeralici. Za sada je stigao samo odgovor iz ureda Interpola u Beču s obavijesti o obustavi potraga u te dvije države.

Kako doznajemo, potragu za Hernadijem Austrija i Njemačka obustavile su primjenom načela “ne bis in idem”, odnosno da se nikome ne može suditi dva puta u istoj stvari. To se dogodilo nakon što ih je mađarsko ministarstvo pravosuđa 14. rujna ove godine izvijestilo da se Hernadiju po identičnom činjeničnom opisu djela već sudilo u Mađarskoj, što je okončano oslobađajućom presudom, te da su mađarska pravosudna tijela odbila izvršiti EUN temeljem spomenutog načela.

Zanimljivo je da je Hernadijeva obrana na identičan način i prije pokušavala ishoditi ukidanje tjeralice Interpola. Mjesecima je tjeralica i bila “pod suspenzijom”. Međutim na kraju je nadležna komisija Interpola odbacila sve, pa i ovdje spomenute argumente Hernadijevih odvjetnika te je Hernadi ponovno vraćen na popis najtraženijih osoba Interpola.

Žalba Interpolu

O najnovijem razvoju događanja i nepostupanju po međunarodnoj tjeralici sada su nadležna hrvatska tijela poslala obavijest i u sjedište Interpola. DORH je istovremeno o svemu izvijestio i nadležni zagrebački Županijski sud te Ministarstvo pravosuđa RH. U dopisu se među ostalim ukazuje i na to da su Austrija i Njemačka svojim (ne)postupanjem najblaže rečeno ignorirali Okvirnu odluku Vijeća EU o europskom uhidbenom nalogu.

Pritom se ističe da se načelo ne bis in idem ne primjenjuje na odluke u povodu europskog uhidbenog naloga. Također se naglašava kako, temeljem Okvirne odluke Vijeća EU, odluku o odbijanju izvršenja EUN-a donosi nadležno pravosudno tijelo države izvršenja, o čemu je onda dužno izvijestiti nadležno tijelo države izdavanja EUN-a. Odluka o ignoriranju U slučaju Zsolta Hernadija, prema odgovoru Interpola u Beču, pravosudna tijela Austrije i Njemačke nikada nisu ni pokrenula postupak izvršenja EUN-a.

Dakle, Hernadi nije ni uhićen ni izveden pred nadležni sud koji bi odlučivao o uhidbenom nalogu iz Hrvatske. Mađarska je do sada svaki vid suradnje s Hrvatskom po pitanju Zsolta Hernadija odbijala pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Austrija i Njemačka očito su jednostavno odlučile ignorirati EUN i tjeralicu iz Hrvatske pokazujući pritom omalovažavajući stav prema hrvatskom pravosuđu općenito.

Hoće li nadležne hrvatske institucije prihvatiti poziciju članice EU nižeg ranga ili će poduzeti odgovarajuće korake tek ćemo vidjeti.

Hernadijevu savjetniku isplaćen dio provizije

Nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv Ive Sanadera kojom je bio osuđen na osam i pol godina zatvora u predmetu Hypo i Ina-MOL, jučer je na Županijskom sudu odgođeno novo pripremno ročište u tom predmetu.

Naime, USKOK je predložio nove dokaze, stotinjak stranica dokazne dokumentacije. Kako doznajemo, među ostalim se radi o dijelovima spisa tužiteljstva u Austriji, koje je u svojoj istrazi ustanovilo da je suvlasnik jedne offshore tvrtke na Cipru preko koje je isplaćen dio “provizije” za Sanadera u vrijeme isplate bio dr. Jozsef Toth, glavni savjetnik šefa MOL-a Zsolta Hernadija.

Pripremno je ročište odgođeno da bi obrana mogla proučiti dokumentaciju i o njoj se očitovati. Paralelno se Vodi i postupak protiv Hernadija u odsutnosti, optuženog kao davatelja mita Sanaderu u slučaju Ina-MOL, a trenutno se čeka stav Vrhovnog suda o potrebi prevođenja cijelog spisa na mađarski. NItko još nije tražio spajanje tih predmeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:46