PORUKA IZ DUBROVNIKA

'NITKO OD DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA NE TREBA TAKVA VOZILA, NITI IH KORISTI' Premijer Plenković kupnju limuzina za 12 milijuna kuna smatra posve nepotrebnom

 Anton Hauswitschka / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u utorak iz Dubrovnika kako nitko od trenutnih državnih dužnosnika ne treba dvije blindirane limuzine koje za 12 milijuna kuna nabavlja Ministarstvo unutarnjih poslova, iako je ministar Davor Božinović nedavno rekao da o tome odlučuju sigurnosne službe, a ne najviši državni dužnosnici, poput predsjednice Republike, predsjednika Sabora i premijera.

- MUP je već poslao očitovanje i to je redovita nabava takvih vozila za slučaj potrebe za neke štićene osobe za koje je očito sigurnosna procjena takva da imaju ugrozu i da su im potrebna takva vozila. Koliko ja znam, a ne bih baš trebao o tome govoriti, nitko od trenutnih državnih dužnosnika, barem na političkoj razini, ne treba takva vozila, niti ih koristi - izjavio je premijer iz Dubrovnika.

Priču o nabavci skupih blindiranih limuzina prvi je objavio Jutarnji list, a MUP je u utorak objavio i dokumentaciju iz koje je vidljivo da se nabavljaju dva vozila za 12 milijuna kuna s PDV-om od tvrtke Star import, koja se javila na natječaj i zastupnik je za Mercedes.

Ova sofisticirana vozila s motorom od gotovo 470 konjskih snaga mogu izdržati paljbu metaka, ali i nastaviti voziti s propucanim gumama. Vozila će imati i nosače strojnice te senzore za suzavac.

Premijer, predsjednica Republike i predsjednik Sabora još su ranije rekli kako se oni neće voziti u tim limuzinama, a ministar Božinović pojasnio je da se automobili nabavljaju za potrebe štićenih osoba koje nisu definirane svojom funkcijom, imenom i prezimenom, već to ovisi o procjeni sigurnosnih službi, pri čemu osoba ne mora biti političar, već može biti i svjedok u određenim kaznenim djelima.

Također, Božinović je rekao da su u posljednjih nekoliko mjeseci strani visoki dužnosnici tražili upravo takva vozila, da ih ima svaka država u svijetu, a da će se premijer, predsjednica i predsjednik Sabora morati voziti u njima ako bude takva sigurnosna procjena.

Nadalje, rekao je i kako Hrvatska od 2020. godine predsjeda Europskom unijom, kada će u Zagreb dolaziti brojni europski i svjetski čelnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:07