VELIKA ŠKRTICA

Nitko nije Hrvate tako bezočno opelješio nakon uvođenja eura kao oni! Napravili smo inventar, neke brojke će vas šokirati...

Većina usluga skuplja je i do 50 posto, a tvrtke na državnim i javnim budžetima pravdaju se da poskupljenja nemaju veze s promjenom valute, nego s rastućim troškovima

Ilustrativna fotografija 

 Chiccododifc/Alamy/Alamy/Profimedia/Chiccododifc/alamy/alamy/profimedia

Pola godine otkako je nacionalna valuta zamijenjena eurom, svim prijetnjama i kontrolama usprkos, pokazalo se kako nitko nije više iskoristio uvođenje eura da opelješi svoje korisnike od države, gradova i općina te kompletnog javnog sektora.

Jednostavno, gdje god je to bilo moguće, događale su se promjene, pardon "korekcije" cjenika različitih javnih i državnih ustanova, komunalnih usluga, gradskih uslužnih djelatnosti i slično, i to nerijetko u iznosima većim i za 50 posto, a istodobno su njihovi vlasnici, gradonačelnici, načelnici, direktori na javnim plaćama i brojni drugi u javnosti grintali protiv pohlepnih privatnika.

"Velika škrtica" napravila je inventar i priredila popis ustanova i tvrtki na državnim ili javnim budžetima koje su s prelaskom na euro "magično" korigirale svoje cjenike, a neki bi vas mogli iznenaditi. U svima se više-manje pravdaju kako poskupljenja nemaju veze s promjenom valute, nego s rastućim troškovima, a neki su na kraju morali i odustati od svojih nakana nakon što ih je sustigao bijes građana.



Botanički vrt, Zagreb

Redovna ulaznica

Prije: 10 kuna > Sada: 2 eura

Poskupljenje 50 posto

I dok je u 2022. godini cijena ulaznice u Botanički vrt još iznosila deset kuna, u noći s 31. prosinca 2022. na 1. siječnja 2023. podignuta je na dva eura, a voditelj Vrta, Vanja Nikola Stamenković, inzistira da je riječ o korekciji koja se samo poklopila s uvođenjem eura, ali nije time uzrokovana.

"Ulaznice smo uveli prije tri godine i kao takve su se tada prvi put pojavile u cjeniku sa simboličnim cijenama od pet kuna. Odlučili smo svake dvije godine polako korigirati cijenu ulaznica do nekog prosjeka koji se može naći u zagrebačkim muzejima ili, pak, Zoološkom vrtu. U cjeniku za 2023. cijene ulaznica su korigirane na 1 euro, odnosno 2 eura (regularna). Korekcija se poklopila s uvođenjem eura, no tu se radi o već spomenutoj korekciji, čime je naša regularna ulaznica upola jeftinija od ulaznice za Zoološki vrt", rekao je Stamenković te dodao da žele otplatiti dugove i prikupiti novac za popravak dotrajale infrastrukture.


Knjižnice grada Zagreba

Zakasnina

Prije: 50 lipa dan/knjiga > sada: 0,10 eura dan/knjiga

Poskupljenje: 50 posto

Uvođenje eura bio je prikladan trenutak i za Knjižnice grada Zagreba koje su preko noći jednostavno cijenu svojih usluga odlučile povećati za 50 posto, pa tako zakasnina sada, umjesto 50 lipa za dan po knjizi, iznosi čak deset centi, odnosno 75 lipa.

Razlog?

Netko treba financirati rast cijena komunalnih usluga, a najprikladnije je da to budu Zagrepčani koji, računaju u Knjižnicama, ovo poskupljenje neće niti primijetiti u moru poskupljenja namirnica u trgovačkim centrima. Osim zakasnine, narasle su i članarine, ali one se još mogu opravdati zaokruživanjem jer članarina sada iznosi sedam eura, umjesto prijašnjih 50 kuna, što je za dvije i pol kune više.


Split parking, tijekom ljeta

I. i II. zona

Prije: 6 odnosno 5 kuna > Sada: 1,20 odnosno 1 euro

Poskupljenje: 50 posto

Opravdanje je bilo da je parking u Zagrebu puno skuplji te da se cijene nisu mijenjale 11 godina, no novi cjenik tvrtke Split parking, barem onaj koji vrijedi za ljetnu sezonu, šokirao je brojne građane koji su shvatili kako su cijene s dolaskom eura zaokružene na gore za 50 posto. Odluka je prikladno najavljena uoči uvođenja nove valute, točnije 30. prosinca 2022., a počela je vrijediti od 1. siječnja 2023. godine.


Zagrebački bazeni i klizališta

Ulaznica za odrasle

Prije: 20 kuna > Sada: 4 eura

Poskupljenje: 50 posto

Formalno-pravno, ovo se poskupljenje dogodilo nešto prije ulaska u 2023. godinu, ali je definitivno uzrokovano uvođenjem nove valute prilikom čega je Ustanova za upravljanje sportskim objektima korigirala stari cjenik te podigla cijene ulaznica za klizališta i bazene. Nove cijene stupile su na snagu početkom studenoga kad je cjenik već preveden u novu valutu.


Odvoz smeća u Šibeniku

Pražnjenje kante 120/240 litara

Prije: 5,15 kn/209 kn > sada: 1,75 eura/36 eura

Poskupljenje 30 do 35 posto

S novim cjenikom, koji je uvela šibenska tvrtka Zeleni grad, od siječnja 2023. povećana je cijena pražnjenja kanti od 120 odnosno 240 litara, i to za 30 do 35 posto. Kao razlog se nije navodila nova valuta, nego uspostava Centra za gospodarenje otpadom čime je tvrtka Bikarac značajno povećala cijenu odlaganja otpada. To se, naravno, odmah prelilo na džepove krajnjih potrošača.

Neki troškovi su pritom smanjeni, poput cijene paušala, no u konačnici se većina građana u 2023. susrela s povećanim cijenama usluga odvoza smeća.


Parking Korzo

Cijena za sat

Prije: 15 kuna > Sada: 2,40 eura

poskupljenje: 20 posto

Zamjena nacionalne valute eurom uzrokovala je da cijena parkinga na riječkom parkiralištu Korzo preko noći naraste za 20 posto, s prijašnjih 15 kuna na 2,40 eura. Formalno-pravo, cijenu je povisila privatna tvrtka, no ona je od grada u nadležnost dobila upravljanje javnim parkiralištem u centru grada koje je, samo u godinu i pol, poskupilo za 80 posto - s 10 kuna u 2021. na 2,40 eura u 2023.


Bazeni Varaždin - pokušaj poskupljenja

Cijena za građane i obiteljska

Prije: 18 i 60 kuna > Sada: 3 i 13 eura

Poskupljenje 25, odnosno 63%

Iako je pokušaj na kraju neslavno propao, euro je u Varaždinu trebao poslužiti kao isprika da poskupe ulaznice za bazene. Tako je predložen novi cjenik prema kojemu bi stara cijena za građane od 2,40 eura bila zaokružena na tri eura dok je obiteljska ulaznica trebala poskupjeti s osam na čak 13 eura. No, nezadovoljstvo građana brzo je razotkrilo da nema objektivnih razloga za poskupljenje - gradonačelnik Bosilj zatražio je da se vrati stari cjenik i tako je napravljeno, pa su od veljače cijene opet iste kakve su i bile. A niti jedan varaždinski bazen nije propao.


Gradski prijevoz Osijek - pokušaj poskupljenja

Cijena opće mjesečne karte/mjesečne studentske/umirovljeničke:

Prije: 275 kuna/120 kuna/100 kuna > Sada: 45 eura/30 eura/30 eura

Poskupljenje: od 23 do 126 posto

I to je bilo kratkog vijeka, ali je Gradski prijevoz Osijek predvidio da pojedine vrste karata u 2023., dakle s prelaskom na euro, poskupe i do 120 posto, od čega se ovo posljednje odnosilo na cijenu mjesečne karte za umirovljenike s primanjima većim od 4500 kuna odnosno 600 eura. Ipak, nakon objave novog cjenika u cijelu se priču upetljao osječki gradonačelnik Ivan Radić koji se pobojao za svoj imidž pa je gradskoj tvrtki naredio da vrati stare cijene, što je i učinjeno. Kako bi srušili novu odluku o cijenama, Osječani su potpisivali i online peticiju, a potpis je dalo oko četiri tisuće građana.


Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača I saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.

image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 03:48