VODI SE RASPRAVA

Nisu svi za izmjene Ustava putem Sabora: Oporba podijeljena, dio želi referendum zbog pobačaja

Danas je nova runda dogovora, na sastanku će razmatrati tekst izmjene Ustava

Sandra Benčić

 Damjan Tadić/Cropix

Oporba na ljevici danas ima novu rundu dogovora i na sastanku će razmatrati tekst izmjene Ustava kako bi se u njega ponovno uvrstilo pravo na slobodno odlučivanje o rađanju.

Smatraju da se opstrukcija prava žena na prekid trudnoće i epidemija priziva savjesti po svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj mogu anulirati samo promjenama Ustava. Nitko od njih nije protiv toga, ali se ipak razlikuju u izvedbi.

Anka Mrak Taritaš (Glas) najglasnija je zagovornica raspisivanja referenduma jer, tvrdi, "to bi bilo znatno snažnije, vrijeme i klima su takvi, sva istraživanja pokazuju da brojne građanke i građani, i oni koji ne glasaju za lijeve političke stranke, podržavaju zakonsko pravo žena na prekid trudnoće, i to bi se na referendumu jasno vidjelo, a svi znamo da naša inicijativa za izmjenu Ustava u Saboru neće proći."

Preglasali su je kolege koji su za "sporiju" varijantu, ali Anka Mrak Taritaš kaže da neće biti "partibrejkerica" i osporavati zajednički prijedlog. Premda se u kuloarima može čuti da s idejom referenduma nije oduševljen Možemo!, na sastancima to nisu tako jasno rekli. Sandra Benčić tumači da nisu generalno protiv referenduma, ali je prikupljanje potpisa i organiziranje referenduma golem posao koji ne ide od danas do sutra. Skloniji su varijanti da se promjene nastoje najprije izboriti institucionalnim putem kroz Sabor.

Trenutačno se vodi rasprava oko samog teksta - treba li se vratiti "stara" odredba da svaki čovjek ima pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece ili osuvremeniti nekim drugim rješenjem. U svakom slučaju, žele "izglancati" tekst te otkloniti dvojbe zbog kojih bi se izmjene mogle osporavati. SDP podržava da se promjene Ustava provedu kroz Sabor temeljem zahtjeva jedne petine zastupnika.

Na to je utjecala i činjenica da su SDP-ovci u polemikama o izmjenama Zakona o referendumu naglašavali da ljudska prava ne mogu biti tema referenduma. Doduše, naglašavaju bitnu razliku: "Tvrdili smo da se ljudska prava ne smiju smanjivati, ali nismo rekli da se ne mogu povećavati!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:24