RADNO VRIJEME TRGOVINA

NISU JEDINSTVENI: Dio SDP-a podržava da se neke nedjelje ne radi

Boris Lalovac
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Boris Lalovac iz SDP-a složio se s HDZ-ovim ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem da rad nedjeljom treba zakonski regulirati kako bi se omogućilo da dio nedjelja bude radni, a dio da se provodi u krugu obitelji. No, Lalovac je ujedno podsjetio da “svaki neradni dan u Hrvatskoj košta milijardu kuna”.

- Sad nam treba rad i da vratimo ekonomiju. Kad se ekonomija stabilizira, onda možemo o tome razgovarati - rekao je Lalovac. Pojašnjavajući što je pod tim mislio, istaknuo je kako on ponajprije razmišlja kao ministar financija i što će pojedina mjera značiti za proračun.

- Nastojim biti realan u iznošenju obećanja. U ovom trenutku, kada se ekonomija tek počela oporavljati, treba se voditi time što bi zabrana rada nedjeljom značila za zaposlenost i prihode proračuna - kaže Lalovac.

Na pitanje kakav je stav SDP-a o radu nedjeljom, odgovorio je kako ne postoji jedinstveno stajalište. Dok je on u načelu protiv zabrane rada nedjeljom, jer se rukovodi ekonomskim i financijskim aspektom tog pitanja, pojedini kolege, među kojima je, primjerice, Davorko Vidović, zastupaju drugačije stajalište. Politički tajnik SDP-a smatra, pak, da su socijaldemokrati za regulaciju rada nedjeljom, ali ne i za zabranu.

Vidović je već prije govorio da se SDP zalaže za regulaciju rada nedjeljom zato što i Zakon o radu pretpostavlja da je nedjelja neradni dan, ali nisu za zabrane. I to bi regulirali samo u dogovoru sindikata i poslodavaca te ako bi rad nedjeljom bio dobro plaćen.

Naime, sada u zakonu piše da rad nedjeljom treba biti više plaćen, ali ne piše koliko točno. Prema Vidovićevu mišljenju, treba jasno propisati koliko rad nedjeljom mora biti više plaćen. SDP također smatra kako u Hrvatskoj nikome ne treba braniti da radi jer imamo najnižu stopu zaposlenog stanovništva u Europi.

SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić se zalaže da se, u svrhu zaštite radnika i osiguranja njihova prava na tjedni odmor i slobodnu nedjelju, rad nedjeljom destimulira do krajnjih granica.

- Ne nužno zabranama, nego značajnim, pa i višestrukim uvećanjem radničkih plaća za rad nedjeljom koje bi samim poslodavcima bile neisplative pa bi i sami odustali od toga. Izuzetak bi mogli biti oni poslodavci koji imaju obiteljski biznis i osobno rade u svojim trgovačkim ili ugostiteljskim objektima jer oni rade po vlastitoj volji, za razliku od radnika ili još češće radnica u trgovačkim lancima koje su na rad bez slobodne nedjelje prisiljene po cijenu otkaza, a od toga praktički nemaju ništa - smatra Hajdaš Dončić.

Dodaje i kako bi kao mogućnost zamjenskog rada uveo mogućnost da studenti i umirovljenici koji to žele, mogu raditi na zamjeni nedjeljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:20