OŠTRE KORONAMJERE

Ništa od kave za van: kafići neće smjeti dostavljati piće, vlasnici razočarani

Postavlja se pitanje zašto restorani, uz hranu, i pod mjerama normalno mogu dostavljati i piće te tople napitke, a kafići ne smiju
 Niksa Stipanicev/Cropix

Ove mjere ostaju na snazi do 21. prosinca. Nakon toga ćemo razmišljati o učincima svih mjera, pa i onih koje se odnose na kafiće i u ovom trenutku, koliko sam ja upoznat, ne planiramo ništa mijenjati - kazao je jučer ministar rada Josip Aladrović i na taj način otklonio nadu ugostitelja da bi im se moglo dozvoliti da služe piće, osobito kave, za van.

Takvu je mogućnost, nagovijestio državni tajnik Dragan Jelić, rekavši da je nepravedno da restorani mogu imati uslugu za van, a kafići i barovi ne mogu. Ideja je to, kako doznajemo, koju su na jednom od sastanak iznijeli predstavnici Ministarstva turizma. Budući da mnogi imaju kavomate, smatrali su da je epidemiološki ispravnije da se kafićima dopusti usluga za van umjesto da mušterije tipkaju po kavomatima.

Osuda ugostitelja

To je naišlo na osudu ugostitelja. Slično kao i početkom trećeg mjeseca, Vlada se krivo postavlja te pokazuje nerazumijevanje za trenutno stanje, komentirao je jučer ponuđene kompenzacijske mjere ekonomist Vuk Vuković, član Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.

Poziva se pritom i na brzopoteznu anketu koju su proveli među 1500 članova, malih poduzetnika i obrtnika, a koja pokazuje da im velika većina daje ocjenu nedovoljan. Za ocjenu "bolje išta nego ništa" nije se opredijelio nitko.

Ipak, za dobar dio poduzetnika iz djelatnosti koje su sada zatvorene, od ugostitelja do fitness centara, vjerojatno bi točan odgovor trebao biti upravo "bolje išta nego ništa" jer su još prošli tjedan iz Vlade poručivali da neće biti nikakvih kompenzacijskih mjera, nego potpore za radna mjesta i nova runda covid-kredita. Druga je stvar što oni, kao i poduzetnici koji su u dramatičnom padu prihoda kao kolateralne žrtve, ne znaju dokad mogu opstati tako prikopčani na aparate.

Otvorena vrata

Razočaranje time što je država sada ponudila umnogome je stoga rezultat različitog gledanja na to što hitno treba staviti na dnevni red. Ministri su se fokusirali na vatrogasne mjere, ali poduzetnici su očekivali da će se s rasplamsavanjem drugog pandemijskog vala donijeti mješavina kratkoročnih i dugoročnih mjera, odnosno barem početi razgovori o tome.

"Vrata su otvorena", tvrde ministri. Ipak, zbog "kratkoročne krize" nisu spremni prčkati po PDV-u, izdašnom punitelju državnog proračuna, što su poduzetnici svakako htjeli odmah progurati, pogotovo za ugostitelje, pozivajući se na primjere zemalja EU gdje se stope smanjuju.

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, smatra da je nužno postaviti set mjera, uključujući nižu stopu PDV-a, koje će otvoriti poslovnu perspektivu pogođenima, pogotovo uslužnom sektoru i tvrtkama u turizmu ili vezanom uz njega. "Druge zemlje se pripremaju za utrku, a mi ćemo na start doći s iscrpljenom ragom", upozorava. Utoliko, glavna stvar oko koje se Vlada i poduzetnici trenutačno ne slažu zapravo je cijena aktualne krize. Vlada misli da njezin ceh upravo plaća, a poduzetnici da se račun tek formira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:55