NAKON BROJNIH PROSVJEDA

NIŠTA OD GRADNJE TERMOELEKTRANE NA PERUĆI! Stručno povjerenstvo srušilo studiju utjecaja na okoliš, evo zašto

 Cropix

Na sjednici 'Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš KKPE Peruća' odlučeno je da se elektrana ipak neće graditi! Od 12 prisutnih članova Povjerenstva, 9 je glasovalo za ovu odluku, a 3 protiv.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, Peruća je 'pala' na studiji utjecaja na okoliš.

Vijest je to koja će razveseliti pola Dalmacije i brojne ekološke udruge koje su ustale na noge zbog najavljene gradnje elektrane koja bi negativno utjecala na izvore pitke vode i rijeku Cetinu.

Po tom pitanju oglasila se i građanska inicijativa 'Ne daj se, Cetino!'.

- Isključivo znanjem i argumentima, te širokom potporom naroda i otvorenim stavom Crkve, izvojevali smo prvu pobjedu - pobjedu ove bitke, koja je najvažnija bitka, ali možda nije zadnja.

Sad predstoji Rješenje Ministra zaštite okoliša i energetike, za koje ovaj današnji ishod nije obvezujući, premda smo uvjereni da će Ministar poštujući odluku Povjerenstva konačno odbaciti Studiju utjecaja na okoliš jer je znanstveno neutemeljena i jer projekt KKPE Peruća predstavlja ugrozu najvećeg nacionalnog resursa pitke vode.

Osim što smo trenutno zaustavili ovaj opasni projekt, pokazali smo i hrvatskom narodu da narod može utjecati na političke odluke koje se tiču njegove egzistencije. Pokazali smo da se preciznim, točnim, provjerenim i provjerljivim argumentima te čvrstom voljom i upornošću - a nadasve strpljenjem i ljubavlju - može pobijediti i jedan od najvećih lobija koji se ikad pojavio u Hrvatskoj i tako sačuvati svoju egzistenciju, a to je voda.

Pokazali smo da se za svoje, za naše može i isplati boriti! Dok slavimo pobjedu ove bitke, nadamo se da više neće biti ovakvih bitaka za zaštitu našega, narodnoga, hrvatskoga strateškoga interesa, a ako možda bude, poručujemo da ćemo se i dalje jednako čvrsto, stručno, argumentirano i srčano boriti za Peruću i Cetinu i za sačuvanje najvrjednijih hrvatskih blaga - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:21