HRVATSKI RATARI

‘Nismo protiv ukrajinske pšenice, ali neka nam EU nadoknadi troškove. Situacija je alarmantna!‘

Predsjednik Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić je poručio da ratari s postojećim cijenama pšenice ne vide opstojnost

Mladen Jakopović

 Marko Todorov/Cropix

Nakon što su Poljska i Mađarska zabranile uvoz jeftine pšenice iz Ukrajine zbog zaštite domaćeg tržišta, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović je na konferenciji za novinare pod nazivom "5 do 12" pokušao pojasniti kako je "cijena žita tako pala na rekordno niske razine, što u vrlo nepovoljnu situaciju dovodi hrvatski ratarski sektor uoči žetve, koja bi trebala početi za dva do tri mjeseca".

Predsjednik Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić je poručio da je situacija alarmantna, a da ratari s postojećim cijenama pšenice ne vide opstojnost.

- Nismo protiv ukrajinske pšenice ni ukrajinskih poljoprivrednika, no tražimo da Europska komisija nadoknadi povećane troškove koje nam je nametnula rekao je podpredsjednik HPK Mato Brlošić dodavši kako bi najviše mogli profitirati potrošači jer ako padne cijena pšenice trebala bi i brašna i kruha.

Ministrica Marija Vučković najavila je da će idući tjedan na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva nastojati detaljno obrazložiti situaciju i ukazati na moguće posljedice zbog trajnijih poremećaja na tržištu, kao i poremećaja u prehrambenoj sigurnosti, i to ne samo građana Hrvatske već i EU-a.

- Pripremit ćemo jednu intervenciju i određene prijedloge koji se odnose na promjenu regulative koja uređuje tržište i njegovu organizaciju, predložit ćemo određene interventne mjere za sektor ratarstva u cjelini, koje bi se onda primjenjivale jednako, ne samo na Hrvatsku, već i na EU, i tražit ćemo podršku za takve prijedloge, rekla je ministrica Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:15